Zuhal Demir wil in elke provincie een zorgcentrum voor seksueel geweld

Door Zuhal Demir op 22 november 2018, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Zuhal Demir

“Het is belangrijk dat we als samenleving het signaal geven dat we achter de slachtoffers van seksueel geweld staan.” Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir wil het succes van het proefproject met drie zorgcentra voor seksueel geweld aangrijpen om te pleiten voor een zorgcentrum in elke provincie. Sinds de oprichting van de drie zorgcentra in Gent, Brussel en Luik een jaar geleden klopten al 1.000 slachtoffers aan voor hulp.

Een derde minderjarigen

Het aantal overtreft de initiële verwachting. “We verwachtten 600 slachtoffers, het werden er 1.000. Dat is bijna een derde van het aantal geregistreerde gevallen van verkrachting”, zegt Zuhal Demir. Een derde van het aantal slachtoffers dat hulp zocht, is minderjarig. “Dat is veel en toont nogmaals duidelijk de noodzaak van die zorgcentra aan”, zegt staatssecretaris Demir.

Ter plekke klacht indienen

In de zorgcentra krijgen de slachtoffers psychologische en medische zorg. “Belangrijk is ook dat de slachtoffers in die centra een klacht kunnen indienen. Opvallend is dat twee derde dat ook doet. Vroeger werden slachtoffers van het kastje naar de muur gestuurd. Nu kunnen ze ter plekke een klacht indienen en kunnen we in de zorgcentra al bewijsmateriaal verzamelen. Dat is belangrijk om een juridisch dossier te kunnen openen om de daders te kunnen straffen”, besluit Zuhal Demir.

Beluister hier Zuhal Demir in De Ochtend.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is