Zuhal Demir

Ondervoorzitter Kamerfractie

In 1980 landde de ooievaar voor de derde keer op het dak van het Genkse gezin Demir om mij af te leveren. Hij zou daarna nog twee keer langskomen.

We groeiden op in een warm Turks-Koerdisch nest. Maar als het op de kennis van het Nederlands en schoolresultaten aankwam, aanvaardden mijn ouders geen half werk. Bij de pakken blijven zitten, is aan mij dus niet besteed. 

Tijdens mijn studies rechten in Leuven kwam ik meer te weten over de samenleving en het evenwicht tussen rechten en plichten. Na een specialisatiejaar arbeidsrecht aan de VUB, begon ‘het echte leven’ in Antwerpen bij een internationaal advocatenkantoor. Ik verdedigde voor de arbeidsrechtbank zowel werknemers als werkgevers en leerde zo beide zijden van de medaille kennen. 

Antwerpen

Na mijn studies bleef ik “hangen” in Antwerpen. Door mijn achtergrond als Turks-Koerdische groeide snel een band met het volksnationalisme van de Vlaamse Beweging. Toen Jan Jambon, nu vice-premier in de Federale regering, me uitnodigde om mee aan de N-VA-kar te trekken ging ik daarop in.

Actief in Kamer

In 2010 kreeg ik in het federale parlement mijn eigen zitje. Tot februari 2017 zetelde ik in de commissie Sociale Zaken. Op de N-VA-fractie was ik specialiste werk en focuste ik me in de commissie op individueel en collectief arbeidsrecht, welzijn op het werk en het eenheidsstatuut.

Districtsburgemeester

In 2012 was ik lijsttrekker voor het district Antwerpen, met 195.000 inwoners het grootste district van de Stad Antwerpen. Ik werd voorzitter van het districtscollege, in een a-typische N-VA, O-VLD en Groen-coalitie. Dat mandaat behield ik tot einde 2015 toen ik besliste om terug te keren naar mijn roots, naar de stad Genk, waardoor ik dichter bij mijn zorgbehoevende ouders kon gaan wonen.

Limburg en Genk: in het hoofd en in het hart

Ik stond op de drempel van een nieuwe, onzeker leven, maar de vele positieve reacties op de aankondiging dat ik naar Genk zou verhuizen, gaven mij een warm gevoel van ,,thuiskomen’’. Samen met alle Limburgse parlementsleden, met alle Limburgse burgemeesters, schepenen, raadsleden in gemeenteraad en OCMW, wil ik onze provincie in Brussel op de kaart zetten.

Op 24 februari 2017 mocht ik de eed afleggen als nieuwe Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Personen met een Beperking, Gelijke kansen, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Daarbij droeg ik de mijnwerkerssjaal van mijn vader. Het is de geluksbrenger van de familie en een eerbetoon. Mijn vader heeft heel veel gedaan voor ons allemaal. Hij heeft heel hard gewerkt om voor zijn kinderen te zorgen. Zonder hem had ik hier nooit gestaan.

Geen klassieke Vlaams-nationaliste, wel eentje met een eigen geluid

Mijn achtergrond leerde me dat samenleven ook kan tussen mensen van verschillende afkomst. Wat goede wil aan alle zijden helpt al heel veel. Mensen verbinden, samenleven bevorderen is voor mij een prioritaire doelstelling. 

Ik geloof in actieve inburgering als basis voor de integratie van nieuwkomers in Vlaanderen. De N-VA legt de nadruk op de wij-groep van alle Vlamingen die kiezen voor een positief gemeenschappelijk project van samenleven.

Begin 2014 plaatste een groep opiniemakers mij, op vraag van Knack, in de lijst van meest invloedrijke allochtonen. Mooi. En toch ook weer niet misschien, want dat soort lijstjes zou gewoon spontaan moeten verdwijnen. In opiniestukken en interviews laat ik me daarom graag kennen als een niet-klassieke maar overtuigde Vlaams-nationaliste met een eigen geluid.  

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) lauwerde mij einde 2015 als ,,Meest ondernemingsgezind federaal Parlementslid’’ voor mijn wetsvoorstel om opnieuw de proefperiode in te voeren.

Begin 2016 vond de nieuwssite Newsmonkey, dat ik behoor tot een generatie nieuwe leiders voor ons land. Mooi, leuk om te lezen. Er wordt kennelijk veel van mij verwacht. Dat roept bij mij een grote verantwoordelijkheid op om nederig te blijven. Het is mijn ambitie om als mens, als politica, een steen te verleggen in een rivier die niet altijd evident is. Mijn drijfveer is: een beter leven geven aan de mensen.

Mijn CV

Ik werd op 2 maart 1980 geboren in Genk.
Ik woonde tot eind 2015 in Antwerpen (district Antwerpen).

Vanaf 2016 woon ik in mijn geboortestad Genk

Studies

1998-2003: Licentiaat in de Rechten, KUL.

2003-2004: Master in Social Law, VUB.

Professioneel Curriculum

Sinds 2004: Advocate in internationaal advocatenkantoor. Gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Van 2010 - 2015 : federaal Parlementslid voor Antwerpen

Van 2012 - 2015 : Burgemeester van het district Antwerpen

Van 2013 - 2017 : Voorzitter Agentschap voor Integratie en Inburgering

Van 2016 - 2017 : Federaal Parlementslid voor Limburg

Vanaf februari 2017 : Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Personen met een Beperking, Gelijke kansen, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid

Maatschappelijk Engagement

1995-2000: Lid van Amnesty International

2000-2001: Actief lid van het jaarpraesidium van 1ste licentie rechten.

2001-2002: Verantwoordelijke voor sociale en politieke zaken in het VRG (Vlaams Rechtsgenootschap), lid van SoRa (Sociale Raad). Namens het VRG volgde ik in deze Leuvense studentenraad de sociale zaken op.

2002-2003:  Onderwijsverantwoordelijke voor het VRG, lid van alle onderwijsorganen binnen de rechtsfaculteit.