Zuhal Demir haalt de kosten voor openbare verlichting uit de elektriciteitsfactuur

Door Zuhal Demir op 16 december 2020, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid, Lokale overheid, Leefmilieu, Klimaat
straatverlichting

De kosten voor het onderhoud van de openbare verlichting worden vanaf 1 januari 2022 niet langer doorgerekend via de distributienettarieven. “De betaalbaarheid van de energiefactuur voor gezinnen blijft voor mij een prioriteit. Na de verdere afbouw van de oversubsidiëring van hernieuwbare energie, het sluiten van de achterpoortjes bij windturbinesubsidies en de zonnepanelenpremie die niet in de energiefactuur zal terugkomen, zorgt ook dit initiatief er voor dat de Vlaamse componenten in de energiefactuur verder dalen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een goede verlichting van straten en pleinen verhoogt het comfort en de veiligheid van inwoners en bezoekers. De kost voor de exploitatie van die verlichting van wegen, paden, pleinen, bruggen, tunnels of waterlopen onder het beheer van een gemeente of een autonoom gemeentebedrijf wordt doorgerekend via de distributienettarieven in onze elektriciteitsfactuur. De totale kost voor de exploitatie bedroeg in 2019 zo’n 7,6 miljoen euro, in 2017 was dat nog zo’n 8,9 miljoen euro. 

Geen onnodige kosten in energiefactuur

Vanaf 1 januari 2022 wordt deze kost voor openbare verlichting niet langer doorgerekend via de distributienettarieven op de elektriciteitsfactuur. Dat laat Demir weten nadat de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag akkoord ging met haar voorstel daartoe. Eerder brak de minister al met de jarenlange traditie om onnodige kosten in de energiefactuur te steken, onder meer door de verdere afbouw van de oversubsidiëring van hernieuwbare energie (minstens 200 miljoen euro), het sluiten van de achterpoortjes bij het ‘chiptunen’ van windturbines (72 miljoen euro) en de nieuwe zonnepanelenpremie voor gezinnen vanaf 1 januari (32 miljoen euro).

Opstap naar slimme steden

Door tegelijk ook in te zetten op verledding van de straatverlichting zullen de kosten van de elektriciteit dalen. Samen met de lokale besturen wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds. Via die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie en een opstap naar ‘slimme steden’.

Het besluit dat Demir voorlegde aan de Vlaamse Regering gaat nu voor advies naar de adviesraden en de Raad van State.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is