Zorgcentra na Seksueel Geweld zetten slachtoffer centraal

Door Zuhal Demir op 9 november 2017, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Psycholoog en patiënt

Donderdag openden in Gent, Brussel en Luik drie nagelnieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld de deuren. De centra combineren alle beschikbare hulpverlening op één adres. Een netwerk van medische, psychologische en gerechtelijke specialisten staat er klaar voor de slachtoffers. “Wie hulp zoekt, wordt nu nog vaak van het kastje naar de muur gestuurd”, verklaart staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. “Deze centra plaatsen slachtoffers van seksueel geweld eindelijk centraal.”

Seksueel misbruik blijft een taboe in onze samenleving. Negentig procent van de slachtoffers zou zelfs geen aangifte doen. Zij vrezen het stigma, leggen de schuld bij zichzelf of willen anderen niet in problemen brengen. Ook de versnipperde zorg maakt het hen niet makkelijk om hun verhaal te doen en hun recht te eisen. De Zorgcentra na Seksueel Geweld komen er daarom geen moment te vroeg.

Volledig nieuw zorgmodel

Het gaat om een volledig nieuw zorgmodel, dat in het buitenland zijn waarde al heeft bewezen. Naast medische en psychische hulp voor de slachtoffers en hun omgeving, verzamelen en bewaren de centra ook bewijsmateriaal. De drie pilootprojecten gaan van start in het UZ Gent, het Brusselse UMC Sint-Pieter en het UMC van Luik.

“Ik wens het niemand toe om hier als slachtoffer te moeten binnenstappen”, besluit Zuhal Demir. “Maar als het moet , is dit de best mogelijke plaats om het helingsproces, in al zijn facetten, te starten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is