Tijdens de twee lockdowns trokken we massaal de vele natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen in om te wandelen, te fietsen of te ontspannen. Vooral in de verstedelijkte gebieden klonk de roep naar meer toegankelijk groen luider dan ooit. Daarom slaan Vlaams minister voor Vlaamse Rand Ben Weyts en Vlaams minister voor Natuur Zuhal Demir de handen in elkaar.

Extra groen en bomen

Lokale besturen en natuurverenigingen in de Vlaamse Rand rond Brussel konden projecten indienen om hun stad of gemeente groener en aantrekkelijker te maken. “Met Zuhal en de lokale besturen slaan we de handen in mekaar voor een groene en Vlaamse rand. Vroeger ging het daarbij vooral om het behouden van wat we hadden, nu zorgen we voor éxtra groen en éxtra bomen, we gaan in het offensief”, zegt Weyts. 

24 projecten voor toegankelijke natuur in de buurt

In totaal krijgen 24 projecten groen licht. Ministers Demir en Weyts maken samen in totaal 3,5 miljoen euro vrij voor meer toegankelijk groen in de rand rond Brussel. “De Vlaming heeft tijdens dit aparte jaar de natuur echt herontdekt”, weet Demir. “Voor Limburgers is toegankelijke natuur in de buurt de logica zelve, maar in meer verstedelijkte gebieden zoals de Vlaamse Rand is dat lang niet zo vanzelfsprekend. Daar steken we met deze projecten met plezier een tandje bij.”