Er is in Vlaanderen geen meerderheid voor dit beleid

Bart De Wever pleitte ervoor om alle energiebevoegdheden in Vlaamse handen te hebben. “Er is in Vlaanderen geen meerderheid voor dit dogmatisch groen beleid. Dit wordt ons opgelegd door de Vivaldi-regering. Het is november: Vivaldi moet nu eindelijk maar eens zeggen: gaan we de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 openhouden, ja of nee? Is dat denkbaar voor Groen? De wekker loopt af.”

Zuhal Demir: “Ik aanvaard niet dat men dit sabotage noemt”

In De Afspraak kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir ook terug op de geweigerde vergunning voor Vilvoorde. “Ik stel voor dat iedereen die hier een mening over heeft, ook de motivering leest. Die bevat 100 pagina’s, allemaal goed gemotiveerd. Ik aanvaard niet dat men onmiddellijk klaar staat om die geweigerde vergunning sabotage te noemen.”

Vlaanderen zit vol stikstof

Op de vraag waarom Vilvoorde geen vergunning krijgt, was het antwoord van minister Demir klaar. “We zitten sinds 25 februari in een totaal andere realiteit in Vlaanderen: het stikstofarrest. Dat betekent dat het bad vol zit, Vlaanderen zit vol stikstof. Als je gaat vergunnen, ga je rekening moeten houden met een tijdelijk kader, dat vrij streng is. In het dossier van Vilvoorde zien we dat er veel te veel ammoniakuitstoot is.”