“We zitten met een groene partij die vervuilende gascentrales wil bouwen”

Door Bart De Wever, Zuhal Demir op 10 november 2021, over deze onderwerpen: Energiebeleid

“Het idee dat je een gascentrale zet die 500.000 kilo stikstofoxide en meer dan 100.000 kilo ammoniak de lucht injaagt, terwijl je nog over kernenergie zou kunnen beschikken, vinden wij te absurd voor woorden.” Voorzitter Bart De Wever ging in Terzake in debat over de geweigerde vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde. “Het is vuil en het is duur.”

Er is in Vlaanderen geen meerderheid voor dit beleid

Bart De Wever pleitte ervoor om alle energiebevoegdheden in Vlaamse handen te hebben. “Er is in Vlaanderen geen meerderheid voor dit dogmatisch groen beleid. Dit wordt ons opgelegd door de Vivaldi-regering. Het is november: Vivaldi moet nu eindelijk maar eens zeggen: gaan we de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 openhouden, ja of nee? Is dat denkbaar voor Groen? De wekker loopt af.”

Zuhal Demir: “Ik aanvaard niet dat men dit sabotage noemt”

In De Afspraak kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir ook terug op de geweigerde vergunning voor Vilvoorde. “Ik stel voor dat iedereen die hier een mening over heeft, ook de motivering leest. Die bevat 100 pagina’s, allemaal goed gemotiveerd. Ik aanvaard niet dat men onmiddellijk klaar staat om die geweigerde vergunning sabotage te noemen.”

Vlaanderen zit vol stikstof

Op de vraag waarom Vilvoorde geen vergunning krijgt, was het antwoord van minister Demir  klaar. “We zitten sinds 25 februari in een totaal andere realiteit in Vlaanderen: het stikstofarrest. Dat betekent dat het bad vol zit, Vlaanderen zit vol stikstof. Als je gaat vergunnen, ga je rekening moeten houden met een tijdelijk kader, dat vrij streng is. In het dossier van Vilvoorde zien we dat er veel te veel ammoniakuitstoot is.” 

Bekijk Bart De Wever in Terzake en Zuhal Demir in De Afspraak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is