Vlaanderen enige gewest dat voldoet aan Europese klimaatdoelstelling

Door Zuhal Demir op 29 april 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Leefmilieu, Klimaat
Zuhal Demir

Dankzij maatregelen zoals de energiebeleidsovereenkomsten voor de energie-intensieve industrie, steun voor isolatiemaatregelen en kleinschalige hernieuwbare energie-installaties en de kilometerheffing voor vrachtwagens heeft Vlaanderen ervoor gezorgd dat ze als enige gewest van België haar Europese energiebesparingsdoelstelling waar maakt en zelfs met ruim 9 procent overschrijdt. Wallonië en Brussel gingen onder de lat door en haalden hun doelstelling voor 2020 niet. Dankzij de realisaties in Vlaanderen werd de doelstelling op Belgisch niveau net gehaald.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is erg tevreden: “Vlaanderen laat zich niet aanpraten dat ze niet ambitieus zou zijn als het gaat over klimaat en energie. Deze cijfers tonen aan dat we vooral resultaten willen boeken en dat voldoende inspanningen vragen van de industrie onontbeerlijk is. We werken dan ook hard verder om te versnellen waar mogelijk in de uitrol van hernieuwbare energie en de afbouw van onze gasafhankelijkheid van Rusland.”

Vooral dankzij industrie

Twee derde van deze energiebesparing werd geleverd door de industrie. Energie-intensieve ondernemingen sloten op vrijwillige basis een overeenkomst met de overheid waarbij ze zich engageerden om bijkomende inspanningen te leveren rond energie-efficiëntie, bovenop wat wettelijk verplicht is. Een kwart van de resultaten komt van isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, beglazing en andere ingrepen in gebouwen. Ook de kilometerheffing voor vrachtwagens draagt bij tot de goede cijfers.

Belgische doelstellingen gehaald dankzij Vlaanderen

Hiermee haalt het Vlaamse Gewest als enige in België haar energiebesparingsdoelstelling voor 2020. Zowel het Waals Gewest (waar de energiebesparingen zo’n 10 procent lager uitvielen dan de vooropgestelde doelstelling) als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (25 procent onder de doelstellingen) realiseren hun energiebesparingsdoelstelling voor 2020 immers niet. Aangezien Vlaanderen haar doelstelling echter ruimschoots overtrof werd de energiebesparingsdoelstelling op Belgisch niveau net gehaald.

Extra forse inspanningen in Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is tevreden dat ons land de doelstelling dankzij de Vlaamse inspanningen alsnog haalt, en kondigt aan dat de Vlaamse Regering weldra nog een stapje verder gaat met forsere energiebeleidsovereenkomsten. Ze rekent op de industrie om net zoals in de periode voor 2020 ook nu haar maatschappelijke verantwoordelijkheid mee te nemen en de klimaatwoorden van talloze ondernemingen mee om te zeten in daden. Zo maakt Vlaanderen ook het verschil binnen België.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is