Vakantiearmoede daalt: minder Vlamingen hebben problemen om op vakantie te gaan

Door Zuhal Demir op 28 juni 2022, over deze onderwerpen: Toerisme
De zomer is in het land …

Steeds minder Vlamingen hebben problemen om een week op vakantie te gaan. Dat blijkt uit cijfers van 2021 die Statistiek Vlaanderen vandaag bekend maakt. 13 procent van de Vlamingen gaf vorig jaar aan geen week op vakantie te kunnen buitenshuis. In 2016 was dat nog 19 procent. “Een positief signaal”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Vakantiearmoede blijft in Vlaanderen jaar na jaar dalen. Het toont aan dat sociaal toerisme een belangrijke pijler moet blijven van Toerisme Vlaanderen.”

“De dalende trend is goed, maar het betekent ook dat we moeten blijven inspanningen leveren op het vlak van sociaal toerisme. Iedereen verdient vakantie is meer dan een slagzin in onze toekomstvisie ‘Reizen naar Morgen’. We blijven ons, net zoals in het coronajaar, dubbel plooien om vakantiedrempels weg te werken voor de meest kwetsbaren”, aldus Zuhal Demir.

Uit een vergelijkende studie uit 2020 bleek al dat Vlaanderen het pakken beter doet dan het Europees gemiddelde (29 procent in 2020) en dan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.

Uit spiraal van sociale isolatie

Ook tijdens de coronacrisis heeft de Vlaamse Regering kosten noch moeite gespaard om vakanties blijvend mogelijk te maken, niet in het minst voor de meest kwetsbaren. “Het doet me plezier om te zien dat die extra inspanningen hun vruchten afwerpen. Vakantie mag dan wel geen mirakeloplossing zijn, het is wel een instrument om uit de spiraal van sociale isolatie geraken”, aldus Demir.

Bijna 3.000 partnerorganisaties binnen het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’ bereikten in 2021 144.305 Vlamingen die één of meer dagen konden genieten van een deugddoende vakantie. Mede dankzij de steunmaatregelen van de Vlaamse Regering zitten we hiermee terug op het pre-corona niveau.

Vakantiearmoede het hoogst bij werklozen

Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2021 te vinden bij werklozen. “Mensen die kunnen werken aan een job helpen blijft dan ook op zowat alle mogelijk vlakken cruciaal”, aldus Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is