Parkeerapp pakt met succes fraude met parkeerkaarten aan

Door Zuhal Demir op 7 november 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Personen met een beperking, Politie, Verandering
Bart De Wever en Zuhal Demir lanceren parkeerapp

“De bestraffing van asociaal gedrag zal leiden tot meer vrije parkeerplaatsen voor personen met een beperking.” De Parkeerapp die staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir in juli lanceerde, mist haar doel niet. De afgelopen drie maanden werden ruim 16.000 parkeerkaarten gecontroleerd op hun geldigheid. De staatssecretaris stelt de app nu ter beschikking van alle Belgische steden en gemeenten om de pakkans nog groter te maken.

Ruim twaalf procent van de meer dan 16.000 gecontroleerde kaarten was ongeldig. De overtreders kregen een geldboete van 116 euro en de vervallen parkeerkaarten werden vernietigd. “Voor personen met een handicap is het enorm frustrerend dat fraudeurs een voorbehouden parkeerplaats innemen waar ze geen recht op hebben. Zo wordt er vandaag de dag nog te vaak rondgereden met een parkeerkaart waarvan de eigenaar overleden is”, legt Zuhal Demir uit. In België circuleren nog zo’n 200.000 ongeldige parkeerkaarten.

Ter plaatse controleren

De staatssecretaris lanceerde de app begin juli samen met Antwerps burgemeester Bart De Wever. Politieagenten, gemeenschapswachten en parkeerwachters scannen een QR-code of voeren het kaartnummer in en stellen zo onmiddellijk vast of de kaart nog actief is of het gaat om een actieve dan wel vervallen parkeerkaart. “Zonder de app was dat onbegonnen werk. De politie kon de geldigheid van een kaart alleen nagaan door opzoekwerk op het commissariaat, een omslachtige en tijdrovende procedure. Met de app kan kunnen zij nu wel ter plaatse controles uitvoeren”, besluit Zuhal Demir.

De app werd inmiddels genomineerd voor de Agoria eGov Awards vanwege haar hoge rendabiliteit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is