274 miljoen euro onterechte werkloosheidsuitkeringen

In het radiogesprek kaartte ze ook opnieuw de onterechte werkloosheidsuitkeringen aan. Zuhal Demir trok tien jaar geleden al aan de alarmbel, maar zag geen verbetering. “In 2009 was 170 miljoen euro betaald aan onterechte uitkeringen. Vandaag is die factuur opgelopen tot 274 miljoen. Dat zijn uitkeringen waar mensen geen recht op hebben.” De oorzaak zit in het uitbetalingssysteem, meent Demir. “In dit land zijn de vakbonden bevoegd voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Wij willen die versnippering vervangen door één centrale uitbetalingsinstelling”, zei Zuhal Demir.

Antwerps proefproject nationaal uitrollen

Antwerps schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau treedt Zuhal Demir bij. “In de stemtest zijn CD&V en alle andere linkse partijen voor strengere controle. Maar als ik de commentaren nu lees, was dat blijkbaar toch maar om electorale redenen. Voor de achterban die geen stemtesten invult, geldt een ander verhaal.”

"Samengevat luidt hun standpunt: 'Wij zijn voor strengere controle, maar alleen als het mag van de landen van herkomst'. Dat gaat nooit gebeuren. Zij gaan écht niet de kip met de gouden eieren slachten door Vlaams geld te weigeren. We moeten zelf initiatief nemen. Net als Nederland dat doet. Het proefproject dat ik in Antwerpen lanceerde, bewijst dat in 37 procent van de onderzochte dossiers, fraude in het spel is.”

Dat zijn we verplicht aan die duizenden op de wachtlijst voor een sociale woning en de belastingbetalers die solidair zijn met duizenden mensen die onterecht steun krijgen.

Controle is sociaal. Zo eenvoudig is het. Zuhal Demir en Fons Duchateau laten dit niet los.