Alleenstaande werkende ouders worden minder belast

Door Johan Van Overtveldt, Zuhal Demir op 10 november 2017, over deze onderwerpen: Armoede, Belastingen, Financiën, Kinderopvang, Verandering
Moeder met kind

Twee nieuwe voorstellen van minister Johan van Overtveldt en staatssecretaris Zuhal Demir leveren alleenstaande werkende ouders een mooie belastingvermindering op. De twee maatregelen samen kosten de regering 20 miljoen euro per jaar. “Dit is een hart onder de riem voor alle alleenstaande werkende ouders”, zegt Zuhal Demir. “Werk en gezin combineren moet nu eenmaal makkelijker.”

Goedkopere kinderopvang

Alleenstaande ouders met een belastbaar inkomen dat lager ligt dan 18.000 euro mogen de kosten van de kinderopvang voortaan voor 65 procent fiscaal aftrekken. Nu mag dat slechts voor 45 procent. De maatregel geldt zowel voor de crèche, naschoolse opvang als jeugdkampen. In de praktijk betekent dit dat alleenstaande ouders tot 2 euro per dag per kind extra krijgen.

Belastingvrije som opgetrokken

Bovendien wordt de belastingvrije som voor alleenstaande ouders met een laag arbeidsinkomen  opgetrokken. Dat levert hen een voordeel op van 465 tot 620 euro per jaar. Voor de laagste inkomens die vandaag geen belasting betalen, wordt dit omgezet in een terugbetaalbaar belastingkrediet. “We willen werken écht lonend maken voor deze kwetsbare groep met een beperkt inkomen”, besluit Johan van Overtveldt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is