“We laten mensen niet vallen. We doen er alles aan om ‘uitkeringen’ om te zetten in ‘lonen’. We vragen werkzoekenden een extra inspanning. We leveren ook een extra inspanning. Met bijzondere aandacht voor 55 plussers en jongeren”, stelt Demir.

Tijdsdruk verhoogd

De impact van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen zal zich snel laten voelen. Vandaag zijn er zo'n 110.000 werkzoekenden in Vlaanderen met een werkloosheidsuitkering. Volgens schattingen van de RVA zullen tussen 2026 en 2027 ongeveer 57.400 onder hen hun uitkering zullen verliezen. 

“Het gaat om mensen die vandaag al door de VDAB worden begeleid. Er staat meer dan ooit tijdsdruk op het (opnieuw) vinden van werk. Dat is een realiteit voor werkzoekenden maar ook voor de VDAB die haar werking hieraan zal aanpassen.” 

Extra medewerkers voor VDAB

De VDAB heeft vandaag al een indrukwekkend trackrecord als het om activering gaat. De voorbije negen maanden hielp deze dienst een kleine 66.000 mensen aan een job. Om dat resultaat te bereiken beschikt ze over 1722 bemiddelaars en talrijke partners.

Om de  initiële extra druk op te vangen komen daar 20 voltijdse bemiddelaars en 30 voltijdse medewerkers voor de servicelijn bij.  Voor de begeleiding van de Vlaamse jongeren staan meer dan 70 jeugdconsulenten paraat om hen te begeleiden naar een job. 

Naast deze versterking zal er eveneens ingezet worden op intensieve jobbeurzen. Per provincie komt er een specifieke aanpak waarbij VDAB gericht samenwerkt met gemeentebesturen, bedrijven en sectororganisaties. Werkzoekenden maken zo gericht kennis met sectoren via workshops, regionale jobbeurzen en sectorbaden met bijzondere aandacht voor de 55 plussers. 

Gepersonaliseerd voorstel op maat

De verschillende fases waarin mensen hun uitkeringen gaan verliezen, bepalen in de belangrijke mate de agenda van VDAB. Doel is om werkzoekenden in een zo kort mogelijke tijd een gepersonaliseerd voorstel te doen dat (opnieuw) naar de arbeidsmarkt leidt.

Zo kan bijvoorbeeld een 58-jarige die tijdens zijn legerdienst een rijbewijs als buschauffeur behaalde een vacature bij De Lijn in de brievenbus verwachten. Voor een 25-jarige schoolverlater die thuiszit met een diploma Handel, kan het gepersonaliseerd voorstel dan weer een job als logistiek medewerker zijn. Werk op maat. 

Het gepersonaliseerd voorstel kan dus gewoon een geschikte vacature zijn, maar ook een opleiding die op korte termijn tot werk kan leiden. Zeker voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, is gerichte bijscholing vaak een eerste noodzakelijke stap. 

Opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep hebben de grootste kans op effectieve tewerkstelling. Werklozen kunnen die opleiding volgen, zelfs als ze de duur van de uitkering overschrijdt, op voorwaarde dat de slaagkansen als voldoende hoog worden ingeschat.

Oproep aan werkgevers

Voor minister van Werk Demir is de beperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd geen sociale afbraak: “Het omgekeerde is waar. Kunnen werken en toch op de solidariteit van de samenleving rekenen? Dat is sociale afbraak. Ieder verhaal van mensen die alleen maar solliciteren om te ‘voldoen’ aan de voorwaarden om hun uitkering te behouden. Dat is sociale afbraak. Die tijd is nu voorbij.”

“Ik ga er voor alle duidelijkheid niet van uit dat dit het verhaal is van alle werkzoekenden, maar ze zijn er wel. Voor de VDAB breekt een nieuw tijdperk aan waarin we nog sterker moeten presteren. Dat gaan we doen. Maar dat kan niet zonder de hulp en sociale betrokkenheid van werkgevers. Kijk niet naar de leeftijd van een vijftiger, kijk naar de ervaring. Kijk niet naar het gebrek aan ervaring bij een jongere, kijk naar het potentieel. Kijk niet naar het gat in een cv, kijk de honger om te kunnen presteren.”