“Wat Unia doet is geen gelijkekansenbeleid, maar een heksenjacht”

Demir spaarde haar woorden niet. “Wat Unia heeft gedaan, kan echt niet door de beugel. Alleen al op basis van één fictieve sollicitatie negentig werkgevers meteen in gebreke stellen? Dat is geen gelijkekansenbeleid, dat is een heksenjacht,” zei ze. “Zo ondermijn je elk draagvlak voor een doortastend en effectief discriminatiebeleid.”

De minister wees op het risico dat zulke acties het debat polariseren in plaats van vooruithelpen. “Je zegt tegen negentig werkgevers eigenlijk dat het racisten zijn. Dat is culpabiliserend, dat is activisme. En zo werkt het niet in Vlaanderen.”

“Werkgevers zoeken net mensen”

Demir verdedigde ook de Vlaamse werkgevers. Volgens haar gaat het om pure pestmaatregelen tegen kleine ondernemingen, die nochtans de zuurstof zijn van onze maatschappij: “99 procent van hen discrimineert niet. Ze zijn wanhopig op zoek naar personeel, zelfs buiten Europa. Ze vrágen me om extra arbeidsmigratie. Dus nee, ze kunnen het zich gewoon niet veroorloven om te discrimineren. Ze hebben mensen nodig.”

Vlaanderen kiest voor wetenschappelijk onderbouwde aanpak

In plaats van acties als die van Unia kiest Vlaanderen voor een andere koers. Demir verwijst naar het regeerakkoord: “We werken aan een structurele, wetenschappelijk onderbouwde aanpak: zelfregulerend, op sectorniveau. Praktijktesten moeten ook gefaseerd verlopen, met nulmetingen, verbeterplannen en opvolgmetingen. En zeker niet culpabiliserend. Want dat is níét de manier.”

Volgens de minister is een effectief arbeidsmarktbeleid onmogelijk zonder samenwerking met alle betrokkenen: “We hebben iedereen nodig. Elk talent telt. Daarom voeren we ook een aanklampend activeringsbeleid via de VDAB, voor álle doelgroepen.”

Eén ding is voor Demir duidelijk: “Vlaanderen is voor de Vlaamse bevoegdheden uit Unia gestapt. Nu blijkt opnieuw dat dit de juiste beslissing was. Vlaanderen zal zo’n gesubsidieerd radicaal activisme nooit ondersteunen.”