Slachtoffers niet aan hun lot overlaten

De Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn een initiatief van Demir, toen ze nog staatssecretaris van Gelijke Kansen was. “Bijna 1.200 slachtoffers van seksueel geweld vonden in 2019 hun weg naar die Zorgcentra. We hadden die 1.200 slachtoffers nóg beter kunnen helpen door ze ter plekke ook de juridische begeleiding te geven die ze nodig hebben. De tijd dat we slachtoffers volledig aan hun lot overlaten, moeten we helemaal achter ons laten. Middelen mogen geen tegenargument zijn. Vlaanderen schakelt dan ook graag zijn justitieassistenten en juridische bijstand daarvoor in.”

Hulp dichtbij slachtoffers

Volgens Zuhal Demir moet de ambitie zijn om slachtoffers dichtbij, in de Zorgcentra zelf, actiever te begeleiden en sneller in contact brengen met slachtofferonthaal. “Kortom: ze veel beter helpen dan vandaag de dag. De justitieassistenten kunnen het slachtoffer ook proactief en outreachend benaderen in de periode de gebeurtenissen.” 

Gratis juridisch advies

Daarnaast moeten de Zorgcentra nauw samenwerken met de Commissies Juridische Bijstand. “Zodat slachtoffers gratis beroep kunnen doen op de expertise en advies van hun gespecialiseerde advocaten. Op deze manier kunnen slachtoffers van seksueel geweld met hen in gesprek gaan wanneer ze nog twijfelen om klacht in te dienen en ze meer willen weten over wat hen te wachten staat. En kunnen ze advies vragen over bijvoorbeeld hoe het zit met verzekeringen in het kader van de feiten of wat ze kunnen ondernemen om te scheiden wanneer de dader bijvoorbeeld de partner was.”.

Federale collega over de brug trekken

Liefst 68 procent van de slachtoffers die zich bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld aanmelden, dient klacht in bij de politie. Vaak zitten ze met vragen over de juridische procedure. “Daarom neem ik het initiatief om mijn federale opvolgster over de brug te trekken. Samen kunnen we zo dit levensveranderende initiatief versterken.”