In parketsectie M werken parketmagistraten en justitieassistenten met politie samen om veelvoorkomende misdrijven zoals diefstallen of vernielingen alsook partnergeweld en exhibitionisme sneller adequaat aan te pakken door de daders onmiddellijk een straf of alternatieve maatregel op te leggen. Bovendien voelen slachtoffers zich gehoord door schaderegeling en bemiddeling. Verschillende Limburgse politiezones implementeerden ondertussen de afhandelingsmethode met succes. 

De M van 'Met snelheid'

Vroeger duurde het bijna een jaar alvorens een verdachte een gesprek had met een justitieassistent in kader van bemiddeling en maatregelen. In Sectie M kan een parketmagistraat sneller een beslissing nemen over een dossier: als de politie een verdachte op heterdaad betrapt en arresteert, spreekt de verdachte binnen 48 uur met een parketmagistraat. Daar kan deze meteen voorstellen om het dossier af te handelen via bemiddeling en maatregelen bij de justitiehuizen. Voor daders die de politie niet direct kan arresteren, volgt binnen de twee maanden een beslissing.

Doorlooptijd ingekort met 80 procent

De aanpak kort de doorlooptijd van een dossier in van 160 dagen naar minder dan 40 dagen en draagt bij aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van justitie en politie. Demir reageert enthousiast: “Dat bij kleine criminaliteit vaak meer dan een half jaar voorbij kon gaan vooraleer daders de gevolgen van hun daden ondervinden, doet het vertrouwen van de mensen in justitie afbrokkelen. De Sectie M is daar een goed antwoord op. De doorlooptijden zijn met 80 procent ingekort, waarvoor we de vele partners aan tafel enkel dankbaar kunnen zijn”, zegt Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir.

De M van 'Maatwerk voor dader en slachtoffer'

De parketmagistraat beschikt over veel afhandelingsmogelijkheden, van een eenvoudige waarschuwing tot een voorleiding bij de onderzoeksrechter. De justitieassistent werkt een voorstel uit op maat als de parketmagistraat het dossier via bemiddeling en maatregelen wil afhandelen. Daarbij kijkt hij met de verdachte naar de feiten, diens verleden en eventuele oplossingen, zonder de verwachtingen van het slachtoffer uit het oog te verliezen. Als beide partijen ervoor open staan, is een bemiddelingsgesprek en een eventuele schaderegeling mogelijk.

Ook buiten Limburg

Door het succes van deze afhandelingsmethode kijkt Demir ook naar implementatie buiten Limburg: “Reactie op criminaliteit moet krachtig, op maat gesneden van dader en slachtoffer, betekenisvol en tijdig zijn. Ik ben me ten volle van bewust dat sneller reageren op strafbare feiten ook buiten Limburg nodig is. Daarom zal ik deze Limburgse aanpak, samen met de Procureurs, de politiezones en de andere justitiehuizen, ook in de rest van Vlaanderen verdedigen”, besluit Demir.