Zuhal Demir wil aanpak eergerelateerd geweld in heel Vlaanderen

Door Zuhal Demir op 16 juni 2022, over deze onderwerpen: Justitie
Zuhal Demir

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir bezocht het Limburgse Family Justice Center (FJC), dat sinds een jaar ook werkt aan een aanpak rond eergerelateerd geweld. Demir trok daarvoor een subsidie uit. “Na dit proefproject willen we de aanpak van eergerelateerd geweld in heel Vlaanderen uitrollen”, zegt de minister. “Slachtoffers van dit soort geweld durven vaak niet naar buiten komen met dit verhaal. We moeten gepast omgaan met dit fenomeen.”

Bij eergerelateerd geweld wordt geweld gepleegd om te voorkomen dat een lid van de familie de familie-eer schaadt of om die geschonden eer te zuiveren. Vooral meisjes en vrouwen worden hiervan het slachtoffer. Denk maar aan uithuwelijking, bedreiging, fysiek of emotioneel geweld omwille van seks voor het huwelijk, maar ook eremoord.

Rode vlaggen

Zuhal Demir tilt zwaar aan deze problematiek. “Daarom hebben we de afgelopen twee jaar meer dan 150 professionals uit de FJC’s specifiek voor deze thematiek opgeleid. Nu komt er een draaiboek met tips en tricks om met dit soort dossiers om te gaan. Het draaiboek is samengesteld door experten uit het FJC, politie, parket en OCMW. Daarin staat bijvoorbeeld hoe professionals verontrustende situaties kunnen aanmelden, hoe je de ernst van de situatie moet inschatten, welke stappen kunnen gezet worden, enz. Maar ook een lijst met zogenaamde ‘rode vlaggen’ moet de experten leren om duidelijke signalen beter te herkennen, zoals iemand die plots zijn kledingstijl aanpast van modern naar traditioneel of omgekeerd, wanneer iemand wordt geïsoleerd, wanneer zonder reden vriendschapsbanden worden verbroken of wanneer iemand niet meer komt opdagen op school of werk.

Schrijnende verhalen

Bij haar bezoek aan het FJC in Genk was Zuhal Demir onder de indruk van de schrijnende verhalen die ze er te horen kreeg. “Als bevoegd minister én als mama van een jonge dochter kan ik deze manier van werken, waarbij de focus maximaal op het slachtoffer ligt, dan ook alleen maar toejuichen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is