Zuhal Demir weigert vergunning gascentrale Vilvoorde. Centrale Tessenderlo krijgt wel vergunning

Door Zuhal Demir op 19 september 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zuhal Demir

“Had Groen het dossier van de kernenergie niet vakkundig in de vernieling gereden, moest ik geen enkele gascentrale vergunnen”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Ze levert wel een vergunning af voor een nieuwe centrale van TDS in Tessenderlo. Initieel kregen geen van beide centrales een vergunning, maar de zwaardere  installatie van Tessenderlo zou erin slagen om minder uit te stoten dan de lichtere centrale in Vilvoorde. “Dat mijn federale collega liever investeert in fossiel gas dan in propere kernenergie, dat kan ik niet tegenhouden. Maar het is wel mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de aanvragen voldoen aan alle milieuregels”, zegt Zuhal Demir, die hoopt dat “hiermee eindelijk een einde komt aan de ‘poppenkast’.”

Ammoniakuitstoot Tessenderlo 70 % lager

Terwijl de aangevraagde gascentrale van 900MW in Tessenderlo in 2021 nog goed was voor de uitstoot van 344.000kg NOx en 103.000kg ammoniak, werden nieuwe technieken ingeschakeld die de uitstoot sterk terugdrongen naar 298.000kg NOx en 30.000kg ammoniak. De daling van de ammoniakuitstoot met meer dan 70 procent is een goede zaak, aangezien Demir vooral de ammoniakuitstoot als weigeringsgrond hanteerde. “Het bewijs dat de initiële weigering gegrond was”, aldus de minister. 

Kleinere centrale, meer uitstoot

Ook de aangevraagde centrale van 875MW in Vilvoorde verlaagde haar uitstoot tot 350.000kg NOx en 41.000kg ammoniak. De daling van de ammoniakuitstoot is in Vilvoorde met 61 procent echter minder sterk dan in Tessenderlo. Dat wil zeggen dat de centrale méér ammoniak uitstoten dan Tessenderlo. Dat wil echter zeggen dat ze vermijdbare schade veroorzaakt aan de natuur, wat volgens het natuurdecreet verboden is”, zegt Zuhal Demir.

Dossier kernenergie vakkundig in vernieling gereden

“Ik heb altijd gezegd dat ik dossiers zou beoordelen op hun inhoud en zou vergunnen wat verantwoord is. Moest ik zeker zijn dat we in de kernenergie zullen blijven, dan was er geen enkele bijkomende vergunning nodig. Maar Groen heeft het dossier van de kernenergie vakkundig in de vernieling gereden en de kansen op een black-out zijn gigantisch gestegen. Vlaanderen neemt in die omstandigheden haar verantwoordelijkheid in alle vergunningsaanvragen, voor zover die voldoen aan onze milieuvoorwaarden en we zeker zijn dat we onze mensen kunnen beschermen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is