Zuhal Demir: “We moeten het stikstofprobleem voor eens en voor altijd oplossen”

Door Zuhal Demir op 3 mei 2022, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Klimaat
Zuhal Demir in De Afspraak

De Boerenbond vraagt alle gemeentebesturen om bezwaar aan te tekenen tegen het stikstofakkoord. Minister van Omgeving Zuhal Demir hoopt dat lokale besturen de kaart van het algemeen belang zullen trekken. “We hebben onze nek uitgestoken om het stikstofprobleem voor eens en voor altijd aan te pakken. Dat is de enige manier om landbouwbedrijven écht te redden. Anders dreigt de chaos, en een volledige vergunningsstop zoals in Nederland”, zegt Zuhal Demir in De Afspraak.

“De vraag is wie er hier nu écht landbouwbedrijven aan het redden is”, reageert Zuhal Demir op het nieuws dat de Boerenbond sterk aan het lobbyen is bij de gemeentebesturen om bezwaar aan te tekenen tegen het stikstofakkoord. “Met dit akkoord willen we voor eens en voor altijd het stikstofprobleem in Vlaanderen oplossen. Hiervoor steken we onze nek uit. We kunnen niet anders, want dit gaat over onze gezondheid én onze welvaart.”

Vage regels

De minister heeft begrip voor de emoties die bij sommigen hoog oplaaien, zoals bij de abdij van Averbode. “Voor alle duidelijkheid: ik heb die uitbreiding van dat melkveebedrijf niet vergund. In 2014 kregen zij het bericht dat ze een oranje bedrijf waren, maar dat is in 2015 omgezet naar rood. Die melding is telefonisch gebeurd. Dat zou ik nooit zo gedaan hebben. Het geeft aan hoe vaag er vroeger werd omgegaan met al die regels. Nu is er een duidelijke beslissing. Ik heb van de Boerenbond altijd veel tegenkantingen gehad omdat ik terughoudend ben in het vergunnen van megastallen. Maar dat is net om zaken zoals in Averbode te vermijden.”

Niet met oogkleppen

Zuhal Demir wijst erop dat er nu een openbaar onderzoek volgt en dat iedereen die dat wil bezwaren kan indienen. “Die zullen één voor één door onze administratie behandeld worden. We zullen niet met oogkleppen werken.”

Bekijk Zuhal Demir in De Afspraak op VRT NU (beschikbaar tot 02/06/2022) over het stikstofakkoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is