Niet alleen bedrijven, maar ook stedelijke administraties en burgers zijn het erover eens dat vergunningen in Vlaanderen nog altijd heel wat eenvoudiger kunnen. Dat wordt ook al langer door Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir erkend. Bovenop haar eerdere vereenvoudigingsplan voor omgevingsprocedures, komt Demir met enkele bijkomende, gerichte aanpassingen aan het Vrijstellingbesluit uit 2010. Dat bepaalt dat een reeks stedenbouwkundige handelingen niet langer aan vergunningsplicht onderhevig zijn, zoals isolatie tegen gevels, de installatie van laadpalen of het overwelven van grachten voor een oprit.

Minder gedoe

“We maken de regels duidelijker en eenvoudiger”, zegt Demir. “Het zorgt voor minder discussie op het terrein, minder administratieve rompslomp en snellere procedures. Kortom: minder gedoe voor de administratie én de man in de straat. Bovendien geven de vereenvoudigingen rond isolatie en laadpalen een extra impuls voor renovatie en vergroening.”

Sneller waar het kan, beter waar het moet

Demir erkent al langer dat vergunningen in Vlaanderen eenvoudiger kunnen. Ze maakte er dan ook beleidsprioriteit van om in de wirwar van procedures te snoeien. Zo kwam de minister onder meer met een vereenvoudigingsplan ‘Sneller waar het kan, beter waar het moet’ en werkte ze een hervorming uit dat het aantal omgevingsvergunningsprocedures drastisch vereenvoudigt van vijf naar één.