De hervorming staat opgenomen in het Programmadecreet, dat vrijdag werd
goedgekeurd op de ministerraad. Het aantal werkgevers en vakbonden aan tafel wordt sterk afgebouwd, in ruil komen meer onafhankelijk benoemde bestuurders. “Dit is een eerste stap om de VDAB slanker en performanter te maken”, zegt Demir: “En als we besparen, dan beginnen we bij de top.”
Te weinig resultaatgericht
De reden voor de hervorming is evident. Want eerder dit jaar bleek uit een rapport dat de VDAB te weinig resultaatgericht was. Het huidige takenpakket van de
arbeidsbemiddelaar is te uitgebreid, en staat in de weg van haar echte kerntaak,
namelijk werkzoekenden activeren. Daarom besloot de nieuwe Vlaamse regering om de VDAB te hervormen. De organisatie moet slanker en performanter. Alles samen is het de bedoeling om tegen het eind van de regeerperiode een besparing van 80 miljoen euro te bereiken in het arbeidsmarktbeleid.
Hervorming raad van bestuur
Een eerste, kleine stap die kersvers minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) nu
onderneemt is een hervorming van de raad van bestuur. “We beginnen onze hervorming letterlijk bovenaan”, zegt ze. Vandaag bestaat de raad van bestuur uit welgeteld 23 leden: één voorzitter, één gedelegeerd bestuurder, één regeringscommissaris, tien vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en tien vertegenwoordigers van de vakbonden. Maar die samenstelling moet onafhankelijker worden, vindt Demir. “Het valt steeds moeilijker uit te leggen dat bijvoorbeeld vakbonden tegelijkertijd rechter én partij zijn. Enerzijds verantwoordelijk voor het uittekenen van een efficiënt arbeidsmarktbeleid, maar anderzijds op straat komen tegen het gevoerde beleid, klinkt het.
Zeven onafhankelijken
Uiterlijk tegen 1 januari 2025 moet de nieuwe samenstelling van kracht zijn. De nieuwe bestuursraad zal bestaan uit 18 leden, waaronder vier vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vier vertegenwoordigers van de vakbonden. Dat is minder dan de helft van het huidige aantal vertegenwoordigers. Andere grote nieuwigheid is dat er voortaan zeven onafhankelijken in de raad zullen zetelen, die via een aparte jury worden verkozen. De voorzitter van de VDAB wordt overigens uit de zeven onafhankelijken gekozen: hij of zij wordt benoemd door de Vlaamse regering. Daarnaast zullen er twee - in plaats één vandaag - regeringscommissarissen zetelen in de bestuursraad. Tot slot maakt ook de gedelegeerd bestuurder deel uit van de raad.
Besparing van 155.000 euro
Aangezien de raad van de bestuur het met vijf leden minder zal doen, betekent de
hervorming meteen ook een besparing van ongeveer 31.000 euro per jaar. Voor een hele legislatuur gaat het om een bedrag van 155.000 euro.