Zuhal Demir geeft voedselbanken duwtje in de rug: minder voedselverspilling, meer steun voor kwetsbaren

Door Zuhal Demir op 10 november 2022, over deze onderwerpen: Armoede
Zuhal Demir

Vlaams minister Zuhal Demir trekt 720.000 euro tijdens de aankomende winter om ervoor te zorgen dat de voedselbanken, de sociale kruideniers en Foodsavers mensen beter kunnen helpen en hun werkingskosten kunnen drukken. Jaarlijks gaat in Vlaanderen ongeveer 240.000 ton voedsel verloren en zowel vanuit ecologisch oogpunt als om sociale en economische redenen wil Demir die tanker keren. Tegelijk neemt de druk op de voedselbanken en gelijkaardige initiatieven ernstig toe door de energie- en koopkrachtcrisis. Het initiatief van Demir moet hen een stevige duw in de rug geven. 

“We helpen deze sociale initiatieven door de moeilijke periode en gaan ervoor zorgen dat ze minder kosten hebben zodat ze méér mensen uit de nood kunnen helpen. De Vlaamse steun zal gaan naar broodnodige investeringen in koeltechnieken voor voedsel en transport. Elke euro die ze niet zelf daaraan moeten spenderen, kan ingezet worden voor onze kwetsbare gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden”, aldus Demir.

Voeding hoort op ons bord

De minister voert ook de strijd op tegen voedselverspilling. “Jaarlijks belandt zo’n 240.000 ton voedsel bij het afval. Onze voeding is een kostbaar goed dat terecht moet komen waar het hoort: op ons bord. Ondanks de vele initiatieven die ik daarrond al nam, is het zo dat ‘verse’ voedseloverschotten op korte termijn het snelst tot op het bord moeten geraken via voedselbedeling. We gaan dat systeem extra ondersteunen, vooral logistiek.” De steun gaat naar drie vzw’s: de voedselbanken, de sociale kruidenier en Foodsavers. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is