Zuhal Demir brengt heropstart eventsector dichterbij met veiligheidsmatrix

Door Zuhal Demir op 11 mei 2020, over deze onderwerpen: Toerisme, Coronacrisis
fuif evenement

“Vlaanderen heeft een rijke traditie van grote en kleine evenementen.” Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir werkt samen met de Alliantie van Belgische Eventfederaties (ACC, Febelux, BESA & BECAS), Toerisme Vlaanderen en EventFlanders aan een instrument om de eventsector op een veilige manier weer op te starten. “Nu we enkele maanden in ons kot hebben moeten zitten, weten we hoe hard we allemaal die verbinding, die ontmoeting nodig hebben."

Vlaanderen, land van grote en kleine evenementen

Nu we stilaan stappen zetten uit de lockdown, is iedereen op zoek naar richtlijnen en instrumenten om die exit te begeleiden. Dat is niet anders in de eventsector, weet minister Demir. "De verliezen in de eventsector zijn reusachtig en we hopen dat de sector de veerkracht heeft om deze crisis snel te boven te komen. Maar ook het maatschappelijk belang van de eventsector kan moeilijk onderschat worden. Vlaanderen heeft een rijke traditie van grote en kleine evenementen. Ze zorgen voor verbinding, laten mensen lachen en vieren, nodigen uit om te ontdekken, te leren en te beleven. Nu we enkele maanden in ons kot hebben moeten zitten, weten we hoe hard we allemaal die verbinding, die ontmoeting nodig hebben." 

Respect voor social distancing

Om al die redenen is de eventsector vragende partij om opnieuw op te starten. Dat moet uiteraard op een veilige manier gebeuren, met respect voor de regels van de ‘social distancing’, maar ook economisch zo rendabel mogelijk zijn. Events zullen er in de ‘anderhalvemetermaatschappij’ in elk geval volledig anders uitzien en ook anders moeten voorbereid worden. Ook voor lokale besturen, die veelal de toelatingen verlenen voor evenementen, is dat een uitdaging. 

Houvast voor organisatoren en lokale besturen

Minister Demir legde haar veiligheidsmatrix al voor aan de groep experten die verantwoordelijk is voor de exitstrategie. “Ook de Waalse en Brusselse collega-ministers beamen de noodzaak van zo’n veiligheidsmatrix. Zo kunnen we alle organisatoren en lokale besturen een houvast geven om juiste keuzes te maken, en dit zo uniform mogelijk voor iedereen met veiligheid als prioriteit. Van zodra de experten groen licht geven zal het instrument gratis ter beschikking gesteld worden.”

Musea, sport en openbare markten

Zo kan het instrument na validatie ook gebruikt worden voor andere sectoren zoals musea, attracties, sport, openbare markten, enzovoort. Over een mogelijke startdatum voor de organisatie van evenementen loopt Demir nog niet vooruit. Ook daarover werkt ze momenteel samen met de sectoren, diverse virologen en haar collega-ministers een voorstel uit. Alles hangt tenslotte af van de evoluties van de COVID-19-curve en de verbetering van de cijfers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is