Vlaanderen zal terreurslachtoffers maximaal ondersteunen

Door Maaike De Vreese op 30 maart 2021, over deze onderwerpen: Justitie
Maaike De Vreese

Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir zal de terreurslachtoffers van de aanslagen in 2016 in Zaventem en Maalbeek intensief begeleiden richting en bij het proces in 2022. Daarom zullen er extra justitieassistenten worden aangeworven en werkgroepen worden opgestart ter voorbereiding van het proces. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese tijdens de commissievergadering in het Vlaams Parlement deze middag. “Minister Demir is volop bezig met de voorbereiding van het proces. Zodra de procesdatum effectief vast staat zullen de slachtoffers gecontacteerd worden. We mogen de slachtoffers niet in de kou laten staan en moeten hen maximaal ondersteunen en begeleiden naar het proces toe”, zegt De Vreese.

Op 22 maart 2021 werden de slachtoffers herdacht van de gruwelijke aanslagen door IS in Brussel. Vijf jaar geleden kwamen er 32 mensen om het leven en geraakten een 500-tal mensen uit binnen- en buitenland gewond. In de afgelopen vijf jaar heeft de dienst slachtofferonthaal van het Nederlandstalige justitiehuis in Brussel sinds de aanslagen al 683 personen ondersteund in het dossier rond de aanslagen. Die ondersteuning bestond onder andere over het verschaffen van informatie inzake de procedure, de rechten, de schadevergoeding, de financiële hulp, enzovoort. Daarnaast wordt er ook bijstand verleend tijdens de hele gerechtelijke procedure.

Optimale voorbereiding terreurproces

Het proces over de aanslagen start normaliter in september 2022. Het zal één van de grootste en belangrijkste processen in de geschiedenis worden en naar schatting 9 maanden duren. Daarom zal Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir de nodige voorbereidingen treffen om de slachtoffers bij het proces te ondersteunen en de ‘nazorg’ te garanderen. Om de slachtoffers goed bij te staan zullen er minstens 40 justitieassistenten nodig zijn. De minister zet in op extra tijdelijke aanwervingen in het najaar.

Daarnaast wordt er ook een interne werkgroep opgestart met de justitieassistenten en de personeelsdienst om de nodige interne voorbereidingen te treffen. Zo worden bijvoorbeeld de krachten van de verschillende diensten slachtofferonthaal binnen de verschillende justitiehuizen gebundeld en komt er een draaiboek. Er wordt bijkomend een werkgroep opgestart met het federale parket en de Franstalige justitiehuizen om ook daar een optimale inhoudelijke afstemming te voorzien. De ondersteuning zal ook zeer concrete zaken inhouden: zo zullen er info-webinars voorzien worden en pleit de minister voor een aparte zaal voor slachtoffers tijdens het proces en voor de nodige infrastructuur zodat de justitieassistenten zeker buitenlandse slachtoffers digitaal kunnen bijstaan.

“De slachtoffers hebben verschrikkelijk veel leed meegemaakt. Ze zijn slachtoffer geworden omdat deze terroristen het hart van onze samenleving willen treffen om deze te destabiliseren. We zijn het de slachtoffers van terreur verschuldigd om hen tijdens het proces met raad en daad bij te staan”, besluit De Vreese.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is