Levenslang trauma voor slachtoffer, dader te vaak vrijuit

“Als je dierbaarste bezit abrupt wordt afgenomen. Wanneer je je eigen dochter niet meer kan vastpakken. De wereld valt weg onder je voeten. Wij kunnen ons niet inbeelden hoe dat moet voelen, maar dat is wel wat de familie van het slachtoffer in Gent nu doormaakt. Niets verzacht hun pijn. Tegelijk kon ook niets de pijn van het slachtoffer zelf verzachten. Verkrachting is een aanslag op je leven, op je lijf. Iets waar je geen afstand van kan nemen. Iets waar niemand alleen mee zou mogen omgaan. En het feit is dat, vergeleken met het levenslange trauma van de slachtoffers, daders te vaak goed wegkomen. Ik worstel daar al lang mee, wie me kent weet dat. En als maatschappij en als politiek moeten we weigeren ons daarbij neer te leggen”, klinkt het bij Demir.

Duidelijk signaal aan de maatschappij dat verkrachting onaanvaardbaar is

Vlaanderen kan niet in de plaats treden van de federale wetgever of rechters, weet Demir. “Maar als het om minderjarige criminelen gaat, kunnen we wél de regelgeving aanpassen. Dat doen we nu. We kiezen ervoor om ook voor minderjarigen onder de zestien jaar die misdrijven plegen zoals verkrachting met verzwarende omstandigheden of de dood tot gevolg, langdurige opsluiting mogelijk te maken. We geven het duidelijk signaal aan de maatschappij dat verkrachtingen onaanvaardbaar zijn en zwaar bestraft moeten worden."

Jeugdrechtbank kan feiten als dusdanig kwalificeren

Ook voor minderjarigen wordt een langdurige opsluiting mogelijk door het ontwerpdecreet. Onder de 14 jaar kunnen daders tot twee jaar worden opgesloten in een gesloten instelling. Tussen 14 en 16 jaar tot vijf jaar en boven de 16 jaar tot zeven jaar lang. Dat kan uiteraard niet voor elk misdrijf, maar richt zich enkel op de zwaarste feiten. Dat zijn onder meer moord, genocide, doodslag, terrorisme, maar ook verkrachting onder verzwarende omstandigheden of met de dood tot gevolg. “Een 14-jarige die een meisje verkracht, zal zich in de toekomst niet meer alleen kunnen wentelen in straffeloosheid. Wanneer de jeugdrechtbank de feiten kwalificeert als verkrachting met verzwarende omstandigheden of met de dood tot gevolg, wordt langdurige opsluiting mogelijk, waar dat vroeger niet in het geval was”, luidt het bij Demir.

De Vlaamse Regering heeft eerder al een akkoord bereikt over het vernieuwde jeugddelinquentierecht en ging er principieel mee akkoord. Vrijdag staat de definitieve goedkeuring gepland.