De 5G-technologie komt optimaal tegemoet aan de exponentiële groei van dataverkeer en maakt het mogelijk om communicatie op een zeer betrouwbare manier en zonder enige vertraging te doen waardoor nieuwe innovatieve toepassingen mogelijk worden. In vergelijking met 4G bijvoorbeeld is de downloadsnelheid tot wel 100 keer hoger. Ook de reactietijd en de hoeveelheid aangesloten objecten en personen op het netwerk verbeteren aanzienlijk. 5G combineert dus het beste van twee werelden: de capaciteit en betrouwbaarheid van vaste netwerken en de mobiliteit van wifinetwerken.

Bescherming volksgezondheid voorop

Maar, de uitrol van 5G in Vlaanderen was niet mogelijk zonder de Vlaamse regelgeving daarvoor te wijzigen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is nu klaar met een ontwerp van nieuwe stralingsnormen. Ze stond erop dat de nieuwe normen op geen enkele wijze afbreuk doen aan de bescherming van de volksgezondheid. “Her en der leven er bekommernissen over de impact van 5G op de gezondheid van mensen. We hebben er dan ook voorzichtig geweest en hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe stralingsnormen geen bijkomende risico’s voor de volksgezondheid veroorzaken.”

Publieke consultatie en digitaal kennisplatform

Rond de beslissing van de Vlaamse Regering zal nog een publieke consultatie worden georganiseerd en zal het advies van de Minaraad, de SERV, de Vlaamse Raad WVG en de SARO worden gevraagd. Tot slot laat Demir weten dat Vlaanderen actief meestapt in het initiatief om een digitaal 5G “kennis- en leerplatform” op te richten dat tot doel heeft om via één centrale website eenduidige informatie aan het publiek aan te bieden.