De BPIE houdt als studiecentrum nauwlettend de evolutie naar klimaatneutraliteit in de gaten sinds de aankondiging van de Renovation Wave van de Europese Commissie. De organisatie onderschrijft het akkoord van Parijs en monitort de inspanningen van de verschillende lidstaten. In een nieuw rapport, dat eergisteren bekend werd gemaakt, worden de langetermijnstrategieën van 12 lidstaten en twee Belgische gewesten doorgelicht. Het derde Belgisch gewest, Wallonië, is een opvallende afwezige in het rapport. De reden: Wallonië diende nog geen plan in bij de Europese Commissie ondanks de deadline van 10 maart.

Ambitieus, haalbaar en betaalbaar

“Iedereen moet voor eigen deur keren, maar Vlaanderen neemt alvast zijn verantwoordelijkheid op”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Het Vlaamse gebouwenpatrimonium is erg verouderd. Er moeten 2,9 miljoen woningen tegen 2050 sterk energetisch gerenoveerd worden, dat is 96,5 procent van het woningenbestand. Een grote opgave, maar wij willen die als Vlaamse Regering aangaan. Ambitieus, haalbaar en betaalbaar.” Minister Demir die hoopt dat anderen het Vlaamse voorbeeld volgen door voluit in te zetten op renovatie of toch minstens een plan daarvoor te maken.

Vlaanderen scoort 4 op 5 op de meeste parameters

De beoordeling van de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie 2050 is erg positief. Vlaanderen scoort samen met Finland 3,3 op 5 en moet enkel Spanje voor zich laten met 4,2 op 5. Op de meeste parameters scoort Vlaanderen een 4 op 5. De BPIE merkt op dat een publieke consultatieronde over het plan tot een nog beter plan had kunnen leiden. Het Brussels Hoofdstedelijk gewest wordt met een score van 1,9 op 5 ronduit gebuisd.

Voor Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir is de goede evaluatie een opsteker. “Lagere energiefacturen voor de mensen, minder CO2-uitstoot en meer jobs in de bouwsector. Er is maar één maatregel die voor alledrie tegelijk zorgt: renovatie. Voor mij was het vanzelfsprekend dat onze Vlaamse renovatiestrategie goed in elkaar moest zitten om naar gemiddeld 100.000 gerenoveerde woningen per jaar te gaan. Dat onze inspanningen ook op Europees niveau worden erkend, sterkt ons in onze overtuiging dat de maatregelen die we uitwerken zullen renderen.”

Tot 18 jobs per miljoen euro in renovatie

De Vlaamse renovatiestrategie voorziet ook enkele nieuwe maatregelen voor 2021. Zo starten het renteloos renovatiekrediet en de labelpremie voor gezinnen die een woning kopen, geschonken krijgen of erven. Maar er komen ook verhoogde premies voor dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas en warmtepompen om gezinnen die elektrisch verwarmen versneld mee te laten stappen in de energietransitie. Tot slot staat ook de hervorming naar één overkoepelende en vereenvoudigde woon- en renovatiepremie vanaf 2022 gepland. “Nu is het zaak onze strategie ook in de praktijk om te zetten. Elk miljoen euro dat we investeren in de renovatiesector levert tot 18 jobs op, zegt de Europese Commissie. Dat renovatie een belangrijk onderdeel kan zijn van de relancemaatregelen is dan ook de logica zelve”, besluit Zuhal Demir.

Enkele opvallende passages over de Vlaamse beoordeling:

  • Flanders has a wide and diverse range of well thoughtout policies, financing and support measures in place to stimulate deep renovations.
  • “Housing ID” is a new, free digital passport with all available information concerning a building, and offering targeted advice to help owners plan renovation works. A “Building ID” and data platform is in development for the non-residential sector.”
  • Legal and policy frameworks are being developed to encourage own consumption of renewable energy, demand management integration with electric vehicles, as well as the development of local energy communities.
  • The government also has an objective for all houses achieve energy label A by 2050.
  • Over 30 indicators to monitor progress against different aspects of the strategy are listed, including for example major energy renovations per year, % of buildings with poor energy label, number of demolition permits granted, employment and turnover in the construction sector.
  • Detailed milestones to 2030, 2040 and 2050 are presented.

Lees hier het hele rapport.