Vlaanderen gaat samenwerken met VS tegen milieuvervuiling

Door Zuhal Demir op 24 augustus 2022, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Leefmilieu, Klimaat
Zuhal Demir in de VS

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ondertekende in Washington DC een overeenkomst met het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap dat belast is met onder meer de bescherming van het milieu. De bedoeling is dat de Vlaamse overheidsdiensten en het EPA informatie gaan uitwisselen over milieuvervuiling door multinationals die in Vlaanderen en de VS actief zijn. Daarmee voert Demir een van de belangrijkste aanbevelingen uit van de PFAS-onderzoekscommissie.

De VS kende al jaren voor het 3M-schandaal in Zwijndrecht eenzelfde problematiek met een gelijkaardige 3M-fabriek in Alabama, en de daarbij horende PFOS-vervuiling. Toch bleef dat jarenlang onder de radar in Europa, tot pas in 2021 ook in Vlaanderen de alarmbellen afgingen.

Totale verrassing

“Sterke internationale samenwerking en informatie-uitwisseling kan veel ellende voorkomen. Voor veel Vlamingen kwam de PFAS-vervuiling als een totale verrassing, maar voor Amerikanen kwam die verrassing twintig jaar geleden al, waarna een hele reeks ontdekkingen kwamen. Toch bleef de problematiek jarenlang onder de radar in Europa. Dat doen we nu iets aan”, zegt de minister.

Machtige organisatie

“Met de overeenkomst kan Vlaanderen nu informatie uitwisselen met het EPA, toch een van de machtigste organisaties in de VS. De bedoeling is om de samenwerking de komende jaren te intensifiëren om te komen tot gestroomlijnde structurele samenwerkingsprocessen met Vlaamse overheidsdiensten zoals de Vlaamse Milieumaatschappij, afdeling Handhaving van departement Omgeving en de OVAM. Zo zullen we te weten komen of multinationals die in Vlaanderen actief zijn, in de VS veroordeeld zijn voor milieumisdrijven”, aldus Zuhal Demir, die voor een werkbezoek van vijf dagen in de Verenigde Staten vertoeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is