Na de vernietiging door de Raad van State van het vorige LEZ-besluit dat een uitzondering voor oldtimers voorzag, zouden oldtimereigenaars vanaf 27 april 2024 terugvallen op een dagpassysteem van maximum 12 keer per jaar. Echter, de Franstalige kamer van de Raad van State gaf kort daarna helemaal geen kritiek op de uitzonderingsregeling die de Brusselse regering invoerde. De Brusselse regelgeving werd ook niet vernietigd tijdens een beroep.

Kosteloze individuele vrijstelling

Daarom werkte Demir een nieuwe regeling uit, analoog aan de Brusselse. Concreet heeft de Vlaamse Regering vorige week vrijdag dan ook nieuwe regels goedgekeurd voor de toegang van oldtimers tot de LEZ in Antwerpen en Gent. Via de nieuwe regeling kunnen de lokale besturen beslissen om mensen met erkende oldtimers kosteloos een individuele vrijstelling te verlenen. Volgens de huidige regelgeving mogen zij slechts twaalf keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ rijden. Hiermee wordt de Brusselse regelgeving vertaald naar het Vlaamse LEZ-besluit.

Zo snel mogelijk juridisch rond krijgen

Dat betekent dat er door de betrokken lokale besturen weldra een gratis vrijstelling kan worden toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer en een Belgische nummerplaat met 'O', '1-O' of een gepersonaliseerde nummerplaat bezitten. De lokale besturen zijn geïnformeerd over de extra mogelijkheid tot vrijstelling die ze hiermee krijgen. De Raad van State is om een spoedadvies gevraagd teneinde de gewijzigde regeling zo snel mogelijk juridisch rond te krijgen.