Het nooddecreet dat fractievoorzitter Wilfried Vandaele eerder deze week bepleitte, maakt de civiele noodsituatie mogelijk. Het Vlaams Parlement liet het aan de Vlaamse Regering om te bepalen wanneer de maatregelen ingaan. Op voorstel van Demir gebeurt dat onmiddellijk.

Impact corona opvangen

Bovenal is de noodsituatie het startschot voor de verschillende ministers om de impact van de COVID 19-maatregelen op de werking van hun eigen administratie en procedures op te vangen. “Zo kunnen er geen plaatsbezoeken gebeuren bij toeristische logies en verblijven omdat deze gesloten zijn door de coronamaatregelen. Daardoor kan geen tijdige beslissing genomen worden over de erkenning van sommige toeristische logies”, stelt Demir. “Om zowel voor de toeristische ondernemers, de burgers als de overheid zelf rechtszekerheid te bieden, moeten we dus procedures aanpassen aan deze noodsituatie.”

Automatische weigeringen omgevingsvergunningen voorkomen

De komende dagen zal Demir nog een procedurewijziging uitwerken voor de omgevingsvergunningen die de verschillende overheden afleveren. De lokale besturen zijn vragende partij. Omgevingsaanvragen die niet tijdig behandeld worden krijgen immers een automatische weigering van de vergunning. “Dossiers automatisch laten weigeren omdat er te weinig personeel is of omdat de verplichtingen voor een openbaar onderzoek niet vervuld kunnen worden doordat het gemeentehuis gesloten is wegens COVID-19, zou geen goed bestuur zijn. We gaan dus in eerste instantie het aanwezige personeel zo efficiënt mogelijk inzetten om de dienstverlening te garanderen, maar zullen tegelijk ook de mogelijkheid om termijnen op te schorten achter de hand houden”, stelt Demir.