Seksuele intimidatie op straat? Stop ermee!

Door Zuhal Demir op 17 november 2017, over deze onderwerpen: Welzijn, Gelijke kansen
Zuhal Demir

Zie je dat een vrouw respectloos wordt nagefloten op straat of op een andere manier wordt lastiggevallen? Grijp dan in en spreek de dader aan op zijn gedrag. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne waarmee staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir straatintimidatie wil tegengaan. "De tijd is rijp voor omstaanders en getuigen om te zeggen: stop ermee!” verklaart Demir. “Dat is vaak al voldoende om een einde te maken aan het storende gedrag.”

‘Ik grijp in’

Ook vijf jaar nadat de documentaire Femme de la Rue het probleem onder brede aandacht bracht, worden nog veel vrouwen seksueel geïntimideerd op straat. Zestig procent van de Europese vrouwen heeft er al mee te maken gehad. Met de nieuwe campagne wil de staatssecretaris omstaanders aanzetten om hun gedrag bij te sturen: “Gewoon iemand die tussenkomt om te zeggen dat dit niet normaal is en dat degene die het ondergaat zich daar ongemakkelijk bij voelt, kan al het verschil maken. Want slachtoffers zelf zijn vaak te bang of te geschokt om van zich af te bijten.”

Met affiches op trams, bussen en metro zal de campagne goed zichtbaar zijn in het straatbeeld. Er komen ook radiospots en filmpjes op sociale media. Op de website www.ikgrijpin.be vinden bezoekers informatie, tips en tricks om in te grijpen. Zo hoopt Zuhal Demir dat hashtags als #MeToo snel een uitzondering worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is