Roken en vuur maken voortaan verboden in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden

Door Zuhal Demir op 2 september 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Er komt een algemeen en permanent rook- en vuurverbod in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. Sinds kort was dat al verboden vanaf brandcode geel, maar Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir gaat nu een stap verder. “Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen. Dat is een kwestie van gezond verstand.”

Sinds juni al is het vanaf brandcode geel, wanneer er een verhoogde kans is op brandgevaar, verboden zijn om een sigaret op te steken of vuur te maken in de Vlaamse natuur. Maar Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir wil toekomstige drama’s voor de Vlaamse natuur koste wat het kost voorkomen en werkte een algemeen verbod op roken en vuur maken in de Vlaamse bos- en natuurgebieden uit. Dat zal het hele jaar door gelden en maakt ook de handhaving ervan eenvoudiger. De Vlaamse Regering zette daarvoor zopas het licht op groen.

Vlaamse natuur beschermen tegen brand en rondzwervende sigarettenpeuken

Minister Demir ziet in een permanent verbod immers zowel een bescherming voor de natuur tegen brand, alsook tegen de rondzwervende sigarettenpeuken die voor haar een doorn in het oog zijn in de natuur. Het permanent verbod houdt uiteraard rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen voor kampvuren.

Een kwestie van gezond verstand

“Bij mooi zomerweer is het natuurlijk leuk om in onze natuur te vertoeven en om onze bossen op te zoeken”, weet minister Demir. “Maar lange periodes van droogte zullen steeds vaker voorkomen, met een verhoogde kans op brandgevaar tot gevolg. De taferelen in Kalmthout of Brecht hebben ons geleerd dat de kleinste vonk een natuurramp met gigantische schade kan veroorzaken. Dat moeten we in de toekomst koste wat het kost voorkomen. Een algemeen rook- en vuurverbod is dan ook de enige correcte maatregel en een kwestie van gezond verstand”, klinkt het. “Bovendien kan het ook bijdragen aan het verminderen van de grote hoeveelheid sigarettenpeuken in onze natuur- en bosgebieden en beschermen we zo dus ons leefmilieu weer een beetje beter”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is