Rechters leggen maar in één op de drie gevallen deradicaliseringstraject op

Door Zuhal Demir op 12 mei 2022, over deze onderwerpen: Veiligheid
Zuhal Demir

Op dit moment worden in Vlaanderen 41 terrorismeverdachten of -veroordeelden opgevolgd door de justitiehuizen. Daarvan kregen slechts 13 gevallen door het gerecht een verplichte opvolging en begeleiding opgelegd met het oog op deradicalisering. Dat blijkt uit een analyse van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir, die aan de alarmbel trekt: “Maximaal inzetten op deradicalisering is een cruciale factor om aanslagen te voorkomen, maar wanneer een rechter dat niet oplegt, zijn we helaas met handen en voeten gebonden”, aldus Demir, die de problematiek aankaartte bij het college van procureurs-generaal. 

Sinds 2018 kwamen in totaal 102 terrorismeveroordeelden opnieuw vrij nadat ze hun straf hadden uitgezeten. Slechts in 32 van die gevallen werd door een rechter een antiradicaliseringstraject opgestart. “Schokkende cijfers”, vindt Demir. “De aanslagen in 2016 hebben grote wonden geslagen. De littekens ervan tekenen onze samenleving.”

Verplichten bij elke veroordeling

“Een deradicaliseringstraject zal nooit zaligmakend zijn en alle toekomstige risico’s kunnen uitsluiten, maar het zou de logica zelve moeten zijn zodat we dergelijke gruweldaden in de toekomst maximaal kunnen voorkomen.” Zuhal Demir is voorstander om de deradicalisering bij elke veroordeling voor terrorisme te verplichten. 
  
Zuhal Demir kaartte de problematiek daarom nog eens aan bij het college van procureurs-generaal. Ze herinnerde hen aan het team dat in Vlaanderen klaar staat om deradicaliseringstrajecten op te volgen en riep hen op er maximaal gebruik van te maken. Vorig jaar kaartte Demir het probleem van opvolging ook al aan tijdens een overleg met het gevangeniswezen en de magistratuur. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is