Levenslijn van 30 miljoen euro voor heropstart toeristische ondernemers

Door Zuhal Demir op 23 december 2020, over deze onderwerpen: Toerisme, Coronacrisis
Stedelijk toerisme

Aan de start van de Kerstvakantie maakt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekend dat Vlaanderen 30 miljoen euro extra vrijmaakt om de toeristische sector klaar te maken voor de heropstart in 2021. Met het zogenaamde levenslijninitiatief kunnen uitbaters van logies of attracties steun krijgen voor de investeringen die nodig zijn om na de coronacrisis opnieuw te starten. Die steun moet slechts gedeeltelijk (75 procent) terugbetaald worden, de sector krijgt daarvoor vijf jaar. “De toeristische sector heeft voor een heropstart bovenal voldoende financiële ademruimte nodig. Uit een recent onderzoek blijkt dat de helft van de toeristische ondernemers geen financiële reserve heeft om nog 6 maanden te overbruggen. Met dit initiatief willen we hen ademruimte geven”, aldus Demir.

De toeristische ondernemers in Vlaanderen hebben er een dramatisch jaar opzitten. De schade wordt ingeschat op 17 miljard euro. In sommige regio’s kon de zomervakantie de schade nog enigszins inperken, maar lang niet voldoende om het verlies tijdens de eerste en nadien ook de tweede lockdown goed te maken. De Vlaamse steunmaatregelen hielpen hen te overleven, maar veel ondernemingen hebben hun reserves moeten aanspreken om lopende kosten te betalen.

Levenslijn tot 200.000 euro

Door de coronacrisis zijn de verwachtingen van bezoekers veranderd. Onze toeristische ondernemingen moeten investeren om in de post-coronawereld aantrekkelijk te blijven voor binnen- en buitenlandse toeristen. Denk aan investeringen in onder andere ventilatie, aanpassingen aan de infrastructuur of digitalisering. Om hen te helpen deze broodnodige investeringen te doen, maakt de Vlaamse Regering op vraag van Demir 30 miljoen euro vrij, boven op de al bestaande steunmaatregelen.

“Toeristische ondernemingen kunnen aanvragen indienen tot 200.000 euro, die Vlaanderen zal voorschieten. Reguliere ondernemingen moeten 75 procent van het bedrag terugbetalen, maar pas na vijf jaar. Ook ondernemers die sinds het begin van de eerste lockdown in maart op eigen initiatief al maatregelen hadden genomen, kunnen alsnog beroep doen op de steunmaatregel”, verduidelijkt Demir. “Binnen vijf jaar verwachten we een volledig herstel van het toerisme. Door onze ondernemers pas dan te laten terugbetalen, kunnen ze ondertussen hun reserves opnieuw aanvullen zodat ze terug op eigen benen kunnen staan.”

Sociaal toerisme

Ook het sociaal toerisme in Vlaanderen heeft het afgelopen jaar een stevige klap gekregen. Voor ondernemingen die actief zijn in het sociaal toerisme en het jeugdtoerisme wordt daarom een nog aantrekkelijkere regeling voorzien. Zij dienen slechts 60 procent van de voorfinanciering door Vlaanderen terug te betalen. “Voor heel wat Vlamingen vormen de vele organisaties die actief zijn binnen het sociaal toerisme de enige vorm van ontspanning op een jaar. Ik zie het als mijn plicht om ook hen door deze crisis te helpen. Want iedereen verdient vakantie en daar zal corona niets aan veranderen”, zegt Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is