Intrafamiliaal geweld: Zuhal Demir wil meer huisverboden en enkelbanden met trackingsysteem

Door Zuhal Demir op 4 november 2022, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie
Zuhal Demir

Bij intrafamiliaal geweld kan een tijdelijk huisverbod worden opgelegd. Volgens Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir wordt dat systeem echter te weinig gebruikt. Ze ijvert er ook voor om enkelbanden met gps-tracking in te zetten, zoals dat ook in andere landen al wordt toegepast. “We hebben de technologie om slachtoffers beter te beschermen. Er is geen tijd te verliezen”, aldus Zuhal Demir. 

Het tijdelijk huisverbod is sinds 2013 een juridisch middel om geweld binnen het gezin te voorkomen. Bij zo’n huisverbod wordt daders voor een bepaalde periode verboden om de woning van hun slachtoffer(s) te betreden. De voorbije drie jaar werden er zowat 800 tijdelijke huisverboden uitgesproken. Stijgende cijfers, maar een peulschil vergeleken met bijvoorbeeld Rotterdam, dat met 600.000 inwoners meer huisverboden uitspreekt dan heel Vlaanderen. “Ik roep de parketten dan ook op om meer gebruik te maken van het systeem. De Family Justice Centers kunnen daarbij een grote rol spelen.”

Enkelbanden met gps

De minister overweegt ook het gebruik van een gps-systeem met tracker te introduceren om dergelijke contact- of huisverboden op te volgen. “Andere landen in Europa zijn al vertrouwd met dat systeem. Momenteel loopt de aanbesteding voor nieuwe enkelbanden. Die trackingtechnologie zou daarin moeten worden ingebouwd”, vindt Demir.

Slachtoffers beter beschermen

"De doelstelling is duidelijk: we willen het tijdelijk huisverbod, maar ook andere contactverboden, in het kader van vrijheid onder voorwaarden bijvoorbeeld, veel beter gaan handhaven en slachtoffers beter beschermen", aldus Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is