In Limburg trouwen meisjes vanaf hun 7 jaar …

Door Zuhal Demir op 20 juni 2022, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Zuhal Demir

Beeld het je in: een Syrisch meisje uit een gezin van 7 wordt door haar vader uitgehuwelijkt om te voorkomen dat ze zich te ‘vrij’ zou gedragen, met jongens zou omgaan en zo uiteindelijk de familie-eer zou schenden. "Het lijkt het scenario van een film, helaas was het de bikkelharde realiteit bij ons in Limburg", stelt Vlaams minister Zuhal Demir in een Facebook-post.

In mijn directe omgeving heb ik helaas veel gelijkaardige verhalen meegemaakt. In het verleden werd ik al verschillende keren gecontacteerd door meisjes of vrouwen omdat ze bang waren van hun eigen familie, de plek waar je onvoorwaardelijke steun zou moeten kunnen vinden. Hun eigen papa, broer of nonkel wilde hen iets aandoen omdat ze niet leefden volgens de standaarden van hun gemeenschap en ze op die manier de familie-eer schade toebrachten. Hun gsm werd afgepakt omdat ze teveel berichten met jongens vanuit een andere gemeenschap stuurden, ze werden bewust weggehouden van hun vrienden, soms werden ze zelfs geslagen of uitgehuwelijkt.

Hun verhalen gaan door merg en been. En ze zijn niet alleen, het gaat niet om maar enkele gevallen. Uit Nederlands onderzoek weten we dat er jaarlijks zo’n 3.000 mensen er het slachtoffer van worden. Nog meer dan bij klassiek intrafamiliaal geweld is de drempel voor slachtoffers van eergerelateerd geweld groot om hulp te zoeken uit angst om nog zwaarder ‘gestraft’ te worden door hun eigen familie.

Sinds een jaar loopt er een proefproject in in het Family Justice Center in Limburg. Al 16 Limburgse meisjes en vrouwen hebben we ondertussen kunnen helpen. Maar natuurlijk is dit geen Limburgs fenomeen. Wanneer dit proefproject is afgelopen, wil ik de specifieke aanpak van eergerelateerd geweld uitrollen in heel Vlaanderen. Want ook slachtoffers buiten Limburg hebben recht op ondersteuning en hulp.

Weet je, het begrip “eergerelateerd geweld” zou moeten verdwijnen. Het klinkt bijna als een verzachtende factor. Dat is het absoluut niet. Er zit geen eer in diepgewortelde haat tegen mensen die hun religie afzweren omdat die die niet strookt met wie ze zijn. Er zit geen eer in het uithuwelijken van kinderen. Er zit geen eer in het doden van vrouwen omdat ze hun hart volgen. Er zit eer in het opkomen voor andersdenkenden. Er zit eer in het onbezorgd laten opgroeien van kinderen. Er zit eer in het accepteren van de eenvoudige realiteit dat vrouwen eigen keuzes kunnen maken. Niet in achterlijk geweld.

Waar de slachtoffers tot voor een jaar gedoemd waren tot isolatie, uithuwelijking of nog erger… geven onze mensen van het Family Justice Center in Limburg sinds een jaar het beste van zichzelf om elk slachtoffer zijn of haar leven terug te geven. Daarvoor kan ik hen niet genoeg bedanken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is