Van 180 dagen voor een afwijking op milieuvoorwaarden naar 60 dagen. Van vijf verschillende beslissingstermijnen tussen 180 en 60 dagen naar vaste basistermijnen van 60 dagen. Van vijf verschillende procedures naar één basisprocedure. Én meer flexibiliteit om te voorkomen dat men van nul moet herbeginnen. Demirs hervorming is technisch, maar ingrijpend. Het is een van de grootste ingrepen in omgevingsvergunningsprocedures. Vriend en vijand zijn het erover eens: de bestaande vergunningsregels in Vlaanderen zijn onvoldoende duidelijk en missen flexibiliteit.

Tijdswinst

Vanwege alle onduidelijkheid, en als gevolg daarvan het kiezen van verkeerde procedures, verliezen aanvragers al te vaak tijd. Om al dat tijdverlies te voorkomen, introduceert Demir een vaste basisprocedure van 60 dagen. Ook zorgt ze ervoor dat flexibiliteit verankerd wordt in deze procedure. Het aanvullen van gegevens of wijzigingsverzoeken zullen nu gemakkelijker uit te voeren zijn. Voorheen waren die praktisch onmogelijk en leidden ze tot een herstart. Met deze aanpassing kan er sneller geschakeld worden en kunnen betrokken partijen oplossingsgericht samenwerken.

Omgevingsbesluit

Tijdswinst is de hoofdzaak van deze hervorming. Zo wil Demir bijvoorbeeld ook voorkomen dat voor kleine ruimtelijke ingrepen een volledig ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) moet worden uitgewerkt; wat al snel twee jaar in beslag neemt. Daarom introduceert Demir nu drie belangrijke categorieën van aanvragen. De doorlooptijd voor een RUP zou zo bij elke categorie maar 180 dagen duren.

Het Omgevingsbesluit wordt na twee jaar geëvalueerd. Bij een gunstige evaluatie vervangt die dan de bestaande procedures. “Onze procedures telkens verbeteren en versnellen blijft een belangrijk aandachtspunt. Zo wordt de rechtszekerheid gegarandeerd voor burgers en ondernemers en zorgen we voor een beter investeringsklimaat”, concludeert Demir.