U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Meer dan genoeg werkzoekenden
Volgens Demir is het aantal werkzoekenden in Vlaanderen nog altijd bijzonder hoog: meer dan 212.000, waarvan de helft laaggeschoold. “Die moeten we eerst opleiden en aan werk helpen.” Ze wijst er ook op dat er nog een enorme arbeidsreserve is aan de andere kant van de taalgrens. “Daarom ga ik een sterk samenwerkingsakkoord maken met Wallonië en Brussel om die mensen ook in Vlaanderen te werk te stellen.”
“Bovendien kunnen werknemers uit Europa — denk aan Polen, Italianen, Spanjaarden, Portugezen — hier nog steeds terecht”, vult de minister aan. “En binnenkort beperken we de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, waardoor er ook heel wat mensen op zoek zullen gaan naar een job.”
Overheid én werkgevers moeten verantwoordelijkheid nemen
Demir wijst de overheid, maar ook de werkgevers, op hun verantwoordelijkheid. “Werkgevers moeten investeren in mensen die er al zijn. VDAB en Syntra bieden opleidingen voor vrachtwagenchauffeurs of bouwvakkers. Die duren geen maanden, maar amper tien à twaalf weken.” Dat het werk in die sectoren vaak als zwaar of onaangenaam wordt ervaren, schuift ze niet van tafel: “Dan is het aan de werkgevers om te zorgen dat het wél werkbaar is.”
De minister wordt er boos van: “We zitten met 212.000 werkzoekenden. De helft is laaggeschoold. We hebben heel veel opleidingen, waar heel veel belastinggeld in gaat. Dan moeten we er potverdorie toch wel in slagen om die mensen via opleiding richting werk te brengen.”
Selectieve migratie
De minister maakt wel een duidelijk onderscheid: “We laten wél nog arbeidsmigratie toe van buiten de EU voor midden- en hooggeschoolden: verpleegkundigen, ingenieurs, gezondheidswetenschappers. Dat is een heel selectieve keuze geweest, ook voor de samenleving. Want nogmaals: dit gaat niet alleen over de economie, maar veel breder.”
Aan het werk
Volgens Demir moet het beleid geloofwaardig blijven. “We hebben de afgelopen jaren een gigantische asielinstroom gehad. Ik hoorde iedereen zeggen: laat ze maar komen, ze kunnen hier werken, enzovoort. Wel, ze zijn hier. Dan is het nu aan ons om ze te helpen integreren en richting een job – denk aan de knelpuntberoepen - te sturen.”