De jobbonus blijft in werking

Het idee achter de jobbonus is eenvoudig: ook voor een ‘lager’ loon werken moet méér opleveren dan leven van een uitkering. Met de jobbonus heeft Vlaanderen een middel in handen om dat verschil groot genoeg te houden. De laagste lonen krijgen immers het hoogste jobbonusbedrag.

Het bedrag start voor deeltijdse krachten vanaf 60 euro per jaar en kan voor voltijdse werkenden oplopen tot 700 euro netto per jaar. En belangrijk: dat geld is volledig onbelast.

Federale lastenverlaging ten vroegste voor 2027

Oorspronkelijk was het idee om de jobbonus te schrappen en te vervangen door een federale lastenverlaging op arbeid. Maar die komt er pas ten vroegste vanaf 2027. 

“We beschermen de koopkracht van 900.000 werkende Vlamingen”, zegt Demir. “Zolang er geen federale lastenverlaging is die het verlies van de jobbonus volledig compenseert, blijft de maatregel bestaan.”

“De jobbonus volgt het tempo van de consumptieprijzen” 

Om te voorkomen dat mensen door inflatie uit de boot vallen, besliste de Vlaamse regering bovendien dat de loongrenzen van de jobbonus automatisch meestijgen met het wettelijk minimumloon. Met andere woorden: stijgen de lonen door de inflatie, dan schuift de bonusgrens gewoon mee op.

“Want werken doen lonen, dat blijft onze missie”, besluit Demir.