“Capaciteitstarief is dom en onrechtvaardig”

Door Zuhal Demir op 25 januari 2023, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zuhal Demir

Vandaag buigt het Hof van Beroep zich over een klacht van minister van Energie Zuhal Demir tegen het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG sinds 1 januari van dit jaar heeft ingevoerd. Demir spreekt van een onevenredig en onrechtvaardig systeem dat vooral kleine gebruikers viseert en de energiefactuur nodeloos duurder maakt, midden in een energiecrisis.

De Vlaamse energieregulator VREG voerde vanaf 1 januari van dit jaar het capaciteitstarief in, waarbij de VREG bij de berekening van de tarieven niet alleen kijkt naar de hoeveel elektriciteit die men verbruikt, maar ook naar de hoeveelheid die men tegelijk verbruikt. Met andere woorden: je betaalt meer op momenten dat je meer verbruikt.

Onverantwoord

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir verzette zich tegen de invoering van het tarief. “Te midden van de grootste energiecrisis die we ooit hebben gekend, is deze maatregel onverantwoord. Net nu de mensen geconfronteerd worden met torenhoge energiefacturen.” Ondanks het protest van de minister én het overgrote deel van het Vlaams Parlement, zette de VREG door. De minister zag zich genoodzaakt om de kwestie voor de rechtbank te brengen.

Onrechtvaardig

“Op papier lijkt het principe mooi, maar in de praktijk viseert dit systeem vooral Vlaamse gezinnen die overdag gaan werken en ’s avonds heel wat elektrische apparaten gebruiken om te koken, te kuisen en te wassen. Dat is gewoon onrechtvaardig. Niet iedereen is in staat om zijn verbruik te spreiden”, zegt Zuhal Demir.

Te zot voor woorden

Ook de timing is voor Demir ‘te zot voor woorden’. “Net nu gezinnen kreunen onder torenhoge energiefacturen, komt de VREG met dit tarief. Dat is vragen om een revolutie”, aldus de minister, die ook wijst op het gelijkheidsprincipe: “Slechts 30 procent van de bevolking heeft een digitale meter, waarop dit systeem van toepassing is. Daarenboven weet slechts 9 procent van de mensen.”

Wie legt dat uit?

Zuhal Demir betreurt de gang van zaken, maar benadrukt dat het de enige oplossing is. “Het overgrote deel van het parlement sprak zich al uit tegen de invoering van het tarief, maar de VREG wou niet luisteren. Dit is ook een vorm van democratisch deficit. Wie gaat dit aan de mensen uitleggen die nu al zoveel betalen voor hun energie?”

“Ik wil niet op oorlogspad gaan, ik wil een systeem dat correct, rechtvaardig en uitlegbaar is”, besluit de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is