Vlaanderen is kwetsbaar voor waterschaarste

De voorbije zomers met hoge temperaturen en weinig regen hebben aangetoond dat Vlaanderen kwetsbaar is voor waterschaarste. Bovendien geven de klimaatprojecties aan dat dergelijke zomers vaker zullen voorkomen. De druk op onze watervoorraden zal dan ook de komende jaren toenemen.

“Het is belangrijk en nodig dat we ons goed voorbereiden op deze periodes van waterschaarste en droogte. Dat doen we met onze Blue Deal in de eerste plaats proactief: door water de tijd en ruimte te geven om te infiltreren, water te bufferen én water slimmer te gaan gebruiken. Maar we bereiden ons ook voor op periodes van acute droogte die mogelijk zijn. De ontwikkeling van dit afwegingskader is een belangrijke stap in de verdere onderbouwing van het reactief droogtebeleid en maakt ook duidelijk dat lokale gebiedskennis onontbeerlijk is om de juiste knopen door te hakken. Het afwegingskader komt niet in de plaats van de beslissingnemers, maar ondersteunt hen bij de keuzes die ze moeten maken wanneer dat nodig is”, zegt minister Demir.

Van elke maatregel wordt de impact ingeschat

Met de studie is in een recordtijd een veelheid aan data en waardevolle expertise in verband met de droogtetoestand samengebracht. Voor elke mogelijke maatregel werd de socio-economische impact ingeschat en is onderzocht wat de baten zijn voor het watersysteem. Daarnaast wordt ook een aantal randvoorwaarden en principes in rekening gebracht, zoals het sensibiliserende karakter van een maatregel, de voorwaarde dat drinkwaterbevoorrading gegarandeerd blijft of het principe dat onherstelbare schade aan kwetsbare natuur absoluut vermeden moet worden. Het kader reikt hiermee waardevolle, objectieve informatie aan de minister, gouverneurs en andere beslissingsnemers aan om hen te ondersteunen bij de selectie van de geschikte maatregelen in tijden van dreigende of effectieve waterschaarste.

Het afwegingskader is geen instrument dat toegepast kan worden zonder verdere afwegingen en lokale gebiedskennis. Het is daarom belangrijk dat de interpretatie van de cijfers steeds gebeurt in samenwerking met experten op basis van en met aanvulling van lokale gebiedskennis.

Lokale gebiedskennis wordt in rekening gebracht

Het werk is bovendien nog niet af. Momenteel wordt nog bijkomende lokale gebiedskennis en andere kwalitatieve informatie toegevoegd aan het kader. Ook wordt een indicatorendashboard ontwikkeld dat toelaat om op een vlotte manier inzicht te krijgen in de actuele droogtetoestand en waterschaarste bij verschillende sectoren. Deze zomerperiode zal dienen als testfase, waarbij het kader als beslissingsondersteunend instrument ingezet zal worden. De toepassing ervan wordt hierbij ondersteund door het onderzoeksteam dat het kader uitwerkte. Ook de stakeholders worden betrokken bij effectieve waterschaarste. Na de zomer start een vervolgtraject met een evaluatie van het instrument, eventuele bijsturingen en worden bepaalde aspecten verder uitgewerkt.