Een verdubbeling op een jaar tijd

Ten opzichte van 2021 zijn er in 2022 al dubbel zoveel zonnepanelen bijgeplaatst. Uit de cijfers blijkt dat 90 procent van het bijkomende vermogen op daken van woningen en kleine ondernemingen kwam, dat gaat over 99.228 installaties met een totaal vermogen van ongeveer 466 megawatt (MW). Daarnaast zijn er 324 grotere installaties, samen goed voor een vermogen van bijna 51 MW.

De teller loopt nog

Deze gegevens zijn een onderschatting van het succes van zonnepanelen het afgelopen jaar. Ongeveer 35 MW aan projecten goedgekeurd via call Groene stroom van het VEKA worden momenteel nog verwerkt in de statistieken van de netbeheerder, net zoals heel wat particuliere projecten. Netbeheerder Fluvius ontvangt nog dagelijks aanmeldingen van installaties die in 2022 hun AREI-keuring kregen. Het kan zelfs nog enkele maanden duren voor alle zonneprojecten van 2022 door de netbeheerder verwerkt zijn en de cijfers volledig zijn. Fluvius heeft eveneens tijdelijk gezien de stormloop op PV-installaties tot 180 dagen tijd om de PV-premie uit te betalen.

Ook grote verwachtingen voor 2023

De verlenging van de PV-premie van 2021 naar 2022, de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben het afgelopen jaar heel wat gezinnen en ondernemingen over de streep getrokken om van zonnepanelen een prioriteit maken. Ook de thuisbatterijen zitten in de lift. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is tevreden met die keuze: “Wie de kans heeft om te investeren in zonnepanelen, mag niet twijfelen. Dat is tegelijk kiezen voor meer vat op de energiefactuur en een betere toekomst voor ons leefmilieu. Een dubbele winst dus”.

Trend zet zich verder

Demir verwacht dat deze trend zich de volgende jaren verder zet, net zoals investeren in energiebesparing. De Vlaamse overheid ondersteunt nog steeds met een premie tot maximaal 750 euro en een energielening. Installaties met een omvormersvermogen van meer dan 25 kilowatt kunnen deelnemen aan de call groene stroom.