U bent hier
Assistentiehonden in bos- en natuurgebieden niet meer in overtreding wanneer ze getraind worden of hulp zoeken

Weldra is het voor assistentiehonden toegelaten zonder leiband te lopen in bos- en natuurgebieden wanneer ze in opleiding zijn of wanneer ze hulp zoeken voor hun baasje in nood. Dat maakt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir bekend. Tot nog toe was die uitzondering enkel weggelegd voor jachthonden, politiehonden en schapendrijvers.
Assistentiehonden behoren tot de best opgeleide dieren. Toch is het, in tegenstelling tot jachthonden, politiehonden en schapendrijvers, niet toegelaten om tijdens hun training en opleiding zonder leiband te lopen in de natuur- en bosgebieden. Daar komt nu verandering in.
Om het attest van assistentiehond te krijgen, moeten honden een strenge opleiding volgen. Eens ze aan een baasje met een beperking worden toegewezen, dragen ze ook een grote verantwoordelijkheid. Wanneer een epilepsiepatiënt bijvoorbeeld een aanval krijgt en in nood is, moeten assistentiehonden in staat zijn om hulp te gaan halen. Daarop oefenen kan al in losloopweides, maar die zijn er slechts beperkt en de omstandigheden zijn niet altijd even ideaal.
Assistentiehonden mogen vrij rondlopen in natuur en bos
Op voorstel van minister Demir maakt de Vlaamse Regering het daarom mogelijk voor (aspirant-) assistentiehonden om, tijdens hun training en later tijdens het uitvoeren van hun taak, ook vrij te kunnen rondlopen in natuur- en bosgebieden zonder in overtreding te zijn. “Het spreekt voor zich dat wij onze wetgeving moeten aanpassen zodat assistentiehonden hun opleiding op de beste en meest waarheidsgetrouwe manier kunnen doorlopen. Op vraag van de belangenorganisaties voor assistentiehonden maken we het nu ook mogelijk om in onze bossen en in de natuur te oefenen én, nog belangrijker, dat de honden ook zelfstandig hulp kunnen zoeken wanneer het ooit echt nodig is”, zegt Zuhal Demir.
Mens doet iets terug
“Assistentiehonden doen zoveel voor de mens, de mens doet nu iets terug. We geven deze dieren de ruimte om te oefenen voor hun belangrijke werk. Het zijn al heel goed getrainde honden, dus dit is de juiste keuze. De bos- en natuurgebieden in Vlaanderen vervullen al tal van mooie en belangrijke functies, en daar komt nu nog een mooie en waardevolle functie bij”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts.
Assistentiehonden en hun baasjes zijn weldra niet meer in overtreding wanneer ze vrij getraind worden in onze bos- en natuurgebieden. Hun belangrijke taak kan niet onderschat worden. Geen enkele regel mag hun goede opleiding in de weg staan. pic.twitter.com/UdYcOKcIna
— Zuhal Demir (@Zu_Demir) May 5, 2021