Nog te veel asbest

Hoewel het gebruik van asbest in 2001 verboden werd, blijft het een belangrijk probleem in Vlaanderen. Het komt nog te veel voor in onze gebouwen en op onze daken. Volgens OVAM bevatten Vlaamse gebouwen en infrastructuur nog zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende toepassingen. Elk jaar overlijden minstens 700 landgenoten aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. “Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken. Dat betekent dat asbest in risicovolle toepassingen of in slechte staat wordt verwijderd. Dat is een grote uitdaging, daarom willen we een versnelling hoger schakelen. We investeren de komende twee jaren een recordbedrag van 124 miljoen euro hierin”, aldus Demir.

Afhalen aan huis

Vandaag maakt Demir bekend dat ze 6,5 miljoen euro investeert om in vijf bijkomende regio’s asbestophaling aan huis mogelijk te maken door de verschillende afvalintercommunales doorheen Vlaanderen. “We willen de drempel voor mensen thuis om asbest te verwijderen verlagen door te investeren in asbestverwijdering en -ophaling aan huis. Waar we dat bij mijn aantreden slechts aan 50 procent van de Vlamingen konden aanbieden, zal dat binnenkort al in bijna 80 procent van de gemeenten gebeuren dankzij deze nieuwe projecten”, zegt Demir.

Samenwerking met lokale besturen en burgers

Lokale besturen zijn voor het rechtstreeks bereiken van burgers de geknipte partner. Dankzij hun enthousiasme voor deze projecten rolde de OVAM inmiddels een aanbod uit voor de ophaling van asbestcement aan huis. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt het nu mogelijk dat deze projecten ruim 76 procent van de Vlaamse bevolking bereiken. De vijf bijkomende bronophalingsprojecten zijn in Beveren en in de werkingsgebieden van de intercommunales Ecowerf, Igean, IVVO en Verko. In totaal gaat om 79 extra gemeenten.

Filmpjes en brochures om burger te informeren

De OVAM ondersteunt en ontzorgt in de asbestprojecten die nog heel nieuw zijn voor lokale besturen. De OVAM ontwikkelde stapsgewijze filmpjes voor burgers en brochures die de burger informeren zodat hij weet waaraan hij begint. Samen met de speciale golfplatenzak bieden alle lokale besturen verplicht twee beschermingssets aan. Dankzij de handige lussen aan de zakken kunnen zij handig opgehaald worden door de gemeente of door de afvalintercommunale. Vaak gebruiken zij hierin ook de expertise van een private inzamelaar met specialisatie in de veilige ophaling van asbestcement.

Vorig jaar maakte Demir ook al eens 4,5 miljoen euro vrij om ervoor te zorgen dat alle inwoners van de 44 gemeenten van de provincie Limburg beroep kunnen doen op asbestophaling aan huis via afvalintercommunale Limburg.net.

Onderwerpen