1,5 miljoen euro voor natuurprojecten in de onmiddellijke omgeving

Door Zuhal Demir op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: Welzijn, Leefmilieu
Bos

“Door de coronacrisis zien we dat de Vlaming als geen ander snakt naar natuur en bos dicht in de buurt.” Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voorziet 1,5 miljoen euro voor lokale projecten die natuuroplossingen uitwerken. “We maken werk van extra toegankelijke, kwaliteitsvolle en nabije natuur met aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld rolstoelgebruikers of kansarmen.”

Wat is er aangenamer dan je deur uitstappen en je meteen kunnen laten onderdompelen in een oase van groen en rust? In de afgelopen maanden werd opnieuw duidelijk dat onze natuur een waardevol goed is. Vaak was de natuur de enige plaats waar we het isolement tussen vier muren konden ontlopen en op een gezonde manier konden ontspannen of het hoofd leegmaken. 

Natuuroplossingen voor onze gezondheid

Maar niet iedereen heeft een stukje groen in zijn buurt. De vraag naar groenzones in de nabije omgeving was zelden zo groot als vandaag. Het Bosforum en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid werkten samen aan het ‘Praktijkgericht actieplan natuur en gezondheid’. Het plan bevat een brede waaier aan aanbevelingen waarop zowel beleidsmakers als initiatiefnemers in de natuur- en gezondheidssector zich kunnen baseren om natuuroplossingen in het kader van onze gezondheid tot stand te brengen.

Natuur in je buurt in 2020

In 2020 worden specifiek projecten ondersteund die inzetten op het oplossen van een maatschappelijke uitdaging. Dan gaat het bijvoorbeeld over projecten gericht op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. Bijvoorbeeld door het creëren van rust of het inzetten van de helende werking van de natuur. Of op het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving doordat natuuroplossingen verkoeling bieden of droogte tegengaan omdat ze de infiltratie van water in de bodem bevorderen. Belangrijk is dat het initiatief of project leidt tot een netto toename van de natuuroppervlakte of tot een verbetering van de bestaande natuurkwaliteit.

Ook voor onderwijs en zorg

Naast overheden, verenigingen of organisaties kunnen ook Vlaamse onderwijs- of zorginstellingen in aanmerking komen. Ook samenwerkingsverbanden zijn mogelijk. De toegekende subsidie bedraagt maximaal 150.000 euro, maar de subsidielijn beoogt zeker ook kleinschalige initiatieven.

Organisatoren kunnen een subsidieaanvraag indienen tot en met 15 september. Nadien zal Natuur en Bos de aanvragen beoordelen en de laureaten en de toegekende subsidiebedragen vastleggen.         

Bijkomende informatie en het subsidiereglement is te vinden op de website van Natuur en Bos, via www.natuurenbos.be/projectoproep-natuur-in-je-buurt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is