Zuhal Demir maakt komaf met misbruik windmolensubsidies

Door Zuhal Demir op 15 oktober 2020, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Is ook de N-VA betrokken bij het Publifin-schandaal?

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir pakt misbruik met windturbinesubsidies aan. Sommige ontwikkelaars houden het vermogen van hun turbine kunstmatig laag om zo meer overheidssubsidies op te strijken. Door die praktijk aan te pakken, wil de Vlaamse overheid nu 72 miljoen euro aan oversubsidiëring vermijden. Geld dat kan ingezet worden voor andere hernieuwbare-energieprojecten. 

De Vlaamse overheid geeft subsidies aan windturbineprojecten. Hoe groter, performanter en nieuwer de installaties, hoe minder subsidies nodig zijn. Maar sommige ontwikkelaars nemen een loopje met de regelgeving. "Om veel meer subsidies te krijgen dan zij nodig hebben, 'chiptunen' ze elektronisch hun grote installatie tot een installatie van 2,99 MW of 4,49 MW. Zodat ze voor meer steun in aanmerking komen, ondanks het feit dat hun turbines een veel groter vermogen hebben. Dat is onaanvaardbaar", legt minister van Energie Zuhal Demir uit. Ze noemt de praktijk "regelrechte concurrentievervalsing ten opzichte van de eerlijke spelers op de markt".  

Windturbine ‘chiptunen’ niet meer mogelijk 

Zuhal Demir wil nu met de Vlaamse Regering paal en perk stellen aan het gefoefel. Subsidies voor windturbineparken worden voortaan toegekend op basis van het zogenaamde 'nominaal vermogen', zoals vermeld op de kenplaat van de turbine. Het is dus niet langer mogelijk om een windturbine van 3.0 MW elektronisch te 'chiptunen' tot 2.99 MW. 

Ook de 36 hangende projecten die ingediend werden bij de Vlaamse overheid en nog geen finale goedkeuring kregen, vallen in de nieuwe regeling. Daarmee wordt alvast een oversubsidiëring van minstens 72 miljoen euro voorkomen. Middelen die volgens minister Demir nu vrijkomen voor andere hernieuwbare-energieprojecten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is