Vlaanderen wil onderhandelde bevoegdheidsverdeling om vertraging waterstoftransitie te voorkomen

Door Zuhal Demir op 30 november 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zuhal Demir

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir roept de federale regering op om geen bevoegdheidsconflict uit te lokken die de waterstoftransitie van de Vlaamse industrie vertraagt. De federale bevoegdheidsoverschrijdingen binnen het beleidsdomein Energie zijn al erg talrijk, waardoor procedures bij het Grondwettelijk Hof en de Raad van State onvermijdelijk zijn. “In het waterstofdossier wordt die fout best niet gemaakt door de federale collega’s. Een onderhandelde oplossing inzake bevoegdheidsverdeling zou het beste zijn voor iedereen. Niet in het minst de sectoren die klaar staan om te investeren in de waterstoftransitie”, aldus Demir. 

Tijdens een Overlegcomité stonden veel energiedossiers op de agenda. In verschillende dossiers overschrijdt de federale energieminister haar bevoegdheden. De Vlaamse Regering ging al in twee van die dossiers in beroep tegen federale wetten die zich op de Vlaamse bevoegdheden begeven, waaronder de wet over energiegemeenschappen.

Vertragingen en rechtsonzekerheid door federale bevoegdheidsconflicten

De Vlaamse Regering hoopt dat het federale niveau niet dezelfde fout maakt als het gaat over waterstof. Want de federale minister van Energie wil maximale bevoegdheid over waterstof. Maar Vlaanderen pleit voor een parallel met onder meer de gasbevoegdheid, waarbij Vlaanderen bevoegd is voor alles behalve ‘het groot transport’ en ‘invoer’ van waterstof. De Vlaamse Regering is daarover eensgezind en wordt gesteund door juridisch advies dat de federale overheid dreigt haar boekje te buiten gaat. “Het zou onverantwoord zijn als het federale niveau bevoegdheidsconflicten uitlokt die leiden tot juridische procedures, vertragingen en rechtsonzekerheid. Ze deed dat al rond de opslagwet en de energiegemeenschappen. De Vlaamse Regering wil dit absoluut vermijden en herhaalt dus haar wens om tot een onderhandelde oplossing te komen”, vindt Demir.

Onderhandelde oplossing het beste voor iedereen

Demir zet intussen de voorbereidingen verder voor een waterstofdecreet dat het Vlaamse luik verder moet regelen. Samen met de sector hoopt ze om juridisch getouwtrek achterwege te laten maar waarschuwt dat bevoegdheidsoverschrijdingen niet genegeerd kunnen worden. “Want ook die geven aanleiding tot rechtsonzekerheid. Een onderhandelde oplossing zou het beste zijn voor iedereen. Ik roep nogmaals daartoe op”, zegt ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is