Natuurminister Zuhal Demir steunt campagne ‘Maai Mei Niet’

Door Zuhal Demir op 1 mei 2022, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Klimaat, Bijen
Zuhal Demir

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir is een van de bijna 5.000 Vlamingen die zich al registreerden voor ‘Maai Mei Niet’. Voor het tweede jaar op rij roept de actie iedereen op in de maand mei hun gras niet te maaien. Langer gras waarin bloemen mogen groeien, heeft tal van voordelen. Het houdt meer vocht op, wat de verdroging tegengaat. Het bevat ook meer koolstof en voorziet in eten voor bestuivers zoals bijen en andere nuttige insecten, die de basis van het ecosysteem vormen. Bijna 5.000 Vlamingen meldden zich al om mee ‘niets’ te doen. “Niets doen ligt niet echt in mijn natuur, maar als we zo de biodiversiteit een duw in de rug geven: graag!”, zegt Demir.

Maar liefst 9 tot 10 procent van de oppervlakte in Vlaanderen bestaat uit tuinen.  Dat biedt dus enorm veel potentie. Een tuin die er een beetje op ingericht is kan bovendien gemakkelijk een thuis zijn voor wel 20 soorten dagvlinders en meer dan 500 soorten nachtvlinders. “Zelf heb ik heb vorig jaar een telling laten doen in mijn eigen tuin: er zaten maar liefst 70 soorten en 150 vlinders in totaal. Wonderbaarlijk. Het spreekt voor zich dat ik ook dit jaar meedoe met de campagne.”

Vele kleintjes maken een groot resultaat

“De natuur kan prima overleven zonder de mens, de mens nooit zonder de natuur. Tuinen kunnen daarin een belangrijke rol spelen, op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn. Op voorwaarde dat ze maximaal op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden”, zegt Demir. “Natuurlijk moeten we als overheid niet met het vingertje langs de mensen gaan staan om te zeggen hoe ze hun eigen tuin moeten aanpakken, maar net op een vrijwillige manier zoals deze campagne het besef doen groeien dat vele kleintjes een groot resultaat maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is