Demir verstrengt controles op energiedeskundigen die EPC’s opmaken

Door Zuhal Demir op 31 augustus 2023
Zuhal Demir

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) nemen extra maatregelen om het aantal controles van erkende energiedeskundigen en energieprestatiecertificaten (EPC) op te drijven. De kwaliteit van de EPC’s wordt sinds dit voorjaar al op basis van steekproeven en na klachten sterker gecontroleerd. Om nog meer te kunnen controleren worden drie extra controleurs aangesteld en start een laagdrempelig online meldpunt. Maar weldra zullen ook forse strengere eisen worden opgelegd aan wie het beroep van energiedeskundige wil uitoefenen. “Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat iedere energiedeskundige een correct EPC opmaakt. De kwaliteitscontrole en handhaving onder de energiedeskundigen wordt belangrijker dan ooit. Als blijkt dat een energiedeskundige fouten heeft gemaakt, zal er gesanctioneerd worden. Rotte appels moeten er uit”, aldus Demir.

Zuhal Demir benadrukt het belang van de kwaliteit van de EPC’s: “Het EPC is een belangrijk beleidsinstrument en gekoppeld aan verschillende initiatieven, zoals de EPC-labelpremie en de renovatieverplichting. Het EPC heeft ook steeds meer een invloed op de marktprijs van een woning. Het is dan ook belangrijk dat de EPC’s correct worden opgemaakt en dat de uitgebreide handleiding door de energiedeskundigen correct wordt gevolgd.”
Strengere eisen voor energiedeskundigen op komst

Om de kwaliteit van nieuw opgemaakte EPC’s ook in de toekomst verder te verbeteren, heeft de Vlaamse Regering een aantal wijzigingen beslist voor het beroep van energiedeskundigen, zowel voor bestaande deskundigen, als voor nieuwe energiedeskundigen. De vernieuwing situeert zich op 5 actiepunten: er moet altijd een erkende energiedeskundige ter plaatse gaan. Die mag slechts een maximum aantal EPC’s per jaar indienen. Alle mogelijke belangenvermenging wordt ook geweerd: een energiedeskundige mag dus niet ook een makelaar of aannemer zijn of eigenaar van een gebouw dat hij of zij beoordeelt.

Er komt ook een verplichte praktijkstage en de de examens voor energiedeskundigen binnenkort terug rechtstreeks door de Vlaamse overheid georganiseerd. Om hun erkenning te kunnen behouden, moeten energiedeskundigen opnieuw slagen voor het centrale examen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is