Grootste onderwijshervorming in twintig jaar

Het basisonderwijs staat voor een historische hervorming, met nieuwe minimumdoelen die sterk focussen op kennis. Daarnaast worden een hele reeks maatregelen genomen om het Nederlands te versterken. En scholen gaan meer focussen op goed gedrag in een rustige leeromgeving.

“De laatste internationale leerresultaten waren een wake-up call”, aldus Demir. “De tijd van wachten is voorbij. Ik besef dat leraren en scholen voor een grote uitdaging staan. Maar we laten hen niet alleen. Sterker zelfs, met gerichte steun gaan we hen helpen om de doelen te realiseren.” 

Vier concrete maatregelen

Om scholen en leraren klaar te stomen, komt er een nieuw kenniscentrum. Dit centrum – gevormd door 2 universiteiten en/of hogescholen - zal leraren en schoolbesturen opleiden in kennis, gedrag en didactiek. 

Daarnaast worden dertig ‘inspiratiescholen’ geselecteerd, die intensief begeleid zullen worden door het kenniscentrum. Dit zijn sterke scholen die bewezen succesvolle methodes toepassen en op die manier inspirerend werken voor andere scholen. Het traject duurt twee jaar: het eerste jaar werkt de inspiratieschool aan eigen ontwikkeling, het tweede jaar begeleidt ze tien andere scholen.

Ook de pedagogische begeleidingsdiensten worden geprofessionaliseerd. Na een intensieve opleiding, zullen zij inzetbaar zijn in het netwerk rond de inspiratiescholen.

Tot slot worden onderwijskoepels ondersteund om nieuwe leerplannen en lesmateriaal op te maken. “We gaan scholen proactief helpen om de lat hoog genoeg te leggen”, aldus Demir.

Scholen leren van elkaar

“We gaan scholen van elkaar laten leren”, besluit Demir. “Door kennis centraal te zetten in een rustige en veilige leeromgeving geven we alle kinderen betere kansen. We willen vaart maken, want dit is de grootste onderwijswerf in twintig jaar. Maar we laten de leraren niet alleen.” Tegen januari 2026 wil de minister alle maatregelen hebben uitgerold.

Minister Demir gaf meer uitleg over haar plannen in De Ochtend.