Ouderen kansen geven

Volgens Kamerlid Demir moeten we oudere werknemers en werklozen niet dumpen in diverse systemen van vervroegde uittrede op kosten van de belastingbetaler, maar moeten we langer werken ook mogelijk en haalbaar te maken. "Dat zijn we meer dan ooit onze kinderen en kleinkinderen verplicht. En ook werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om kansen te geven aan ouderen op de werkvloer."

Extra jobcreatie

De regering-Michel I voerde een economisch herstelbeleid van loonmatiging en een forse lastenverlaging op arbeid via de taxshift , die de loonkostenhandicap volledig wegwerkte. "De buitensporige eisen van de vakbonden zullen de loonkosten doen ontsporen en de economische relance volledig teniet te doen," vertelt Zuhal Demir, "We zetten beter in op extra jobcreatie en netto-loonsverhogingen om de koopkracht van de werknemers verder versterken."

Sociaal beleid

Ze wijst er nog op dat het dankzij de sterke private jobcreatie en de daling van de werkloosheid dat er de voorbije jaren de nodige budgettaire ruimte was om 100 procent van de welvaartsenveloppe te besteden aan een verhoging van de laagste sociale minima, tegenover slechts 60 procent tijdens de regering Di Rupo in 2011-2014. "Dit bewijst dat het economisch herstelbeleid van Michel I niet alleen voor meer jobs zorgde, maar ook een zeer sociaal beleid was. We gaan er dan ook van uit dat de ontslagnemende federale regering dit akkoord in het kader van de arbeidsdeal naleeft in de besteding van de welvaartsenveloppe in 2019-2020," besluit Zuhal Demir.